Bart De Wever ligt opnieuw in het ziekenhuis

13/02/14 om 13:12 - Bijgewerkt om 17:12

Bart De Wever ligt opnieuw in het ziekenhuis met een virale infectie. De N-VA-voorzitter en Antwerpse burgemeester is maandag opgenomen op de afdeling intensieve zorgen van het Sint-Augustinusziekenhuis in Antwerpen maar is intussen aan de beterhand.

Bart De Wever ligt opnieuw in het ziekenhuis

N-VA-voorzitter Bart De Wever © BELGA

Dat bevestigt zijn woordvoerder Philippe Beinaerts in een persbericht.

De Wever lag eind november ook al in het ziekenhuis, nadat hij onwel was geworden in het Vlaams Parlement. Hij had toen een bacteriële infectie aan de luchtwegen, maar mocht na twee dagen het ziekenhuis verlaten.

Onderzoeken

Begin deze maand kwamen de symptomen terug. 'Na enkele dagen thuisbehandeling leek het beter te gaan, maar in het weekend ging de toestand van de burgemeester achteruit,' luidt het. 'De behandelende arts liet Bart daarom opnemen voor verdere behandeling en klinische onderzoeken. De infectie bleek het hart, de longen en de lever aan te vallen. Na enkele dagen op intensieve zorgen is zijn toestand verbeterd, en de behandeling kan op een gewone kamer worden verdergezet'.

Beinaerts voegt er nog aan toe dat de onderzoeken levensbedreigende aandoeningen of systeemziekten hebben uitgesloten. 'Men gaat uit van eenvirale infectie die zich initieel op de hartzak heeft gericht en zich van daaruit heeft verder gezet'.

'Een virale infectie op de hartzak is een aandoening die wel vaker voorkomt', zegt viroloog Marc Van Ranst. Omdat Van Ranst het dossier van De Wever niet kent, kan hij niet ingaan op de gezondheidstoestand van de politicus, en beperkt hij zich tot algemeenheden.

De infectie waarvoor De Wever is opgenomen, is ernstig, maar loopt volgens Van Ranst doorgaans goed af bij jonge mensen. 'Voor wie ermee te maken krijgt, is het wel beangstigend en pijnlijk', zegt Van Ranst. 'De pijn is namelijk moeilijk te definiëren. Patiënten hebben last van een stekende pijn in de borstkas, pijn om te ademen, en ook rugpijn. Daarbovenop komt er vermoeidheid die niet te verklaren is.' Het is niet atypisch dat deze infectie langdurig is.

Oproep

'Bart De Wever gaat uit van een spoedig herstel en hoopt snel terug aan het werk te kunnen gaan', klinkt het nog.

De Antwerpse burgemeester vraagt de pers ook 'nadrukkelijk om niet op te duiken in het ziekenhuis en om zijn gezin niet te contacteren'. Schepen Rob Van de Velde neemt tijdelijk de taken van De Wever als burgemeester over. (KVDA/TE)

Lees meer over:

Onze partners