‘Bart De Wever kan niet anders dan zelf N-VA-lijst trekken in Antwerpen’

De N-VA kan bij de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen de burgemeestersjerp binnenhalen, maar dan moet Bart De Wever wel zelf in het krijt treden. De Wever kan morgen wellicht niet anders dan aankondigen dat hij de Antwerpse N-VA-lijst zal aanvoeren. Dat zegt Knack-directeur Rik Van Cauwelaert.

Doet hij het of doet hij het niet? De vraag of Bart De Wever bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober in Antwerpen de handschoen opneemt tegen burgemeester Patrick Janssens (SP.A) en minister Annemie Turtelboom (Open VLD) blijft al maanden zonder antwoord.

De Wever heeft altijd gezegd dat hij zijn beslissing pas bekend maakt op het N-VA-congres in Berchem van 21 april. In de Wetstraat doet het gerucht de ronde dat De Wever Liesbeth Homans naar voor zal schuiven als lijsttrekker. Volgens Knack-directeur Rik Van Cauwelaert kan de N-VA-voorzitter wellicht niet anders dan zelf voluit te gaan voor het burgemeesterschap.

Bart De Wever kondigt morgen aan of hij voor de N-VA kandidaat-burgemeester van Antwerpen is. Wat verwacht u dat hij gaat zeggen?

Rik Van Cauwelaert: Bart De Wever kan wellicht niet anders dan aankondigen dat hij de Antwerpse N-VA-lijst zal aanvoeren. Het burgemeesterschap van een stad combineren met het partijvoorzitterschap is mogelijk; Louis Tobback heeft dat in Leuven drie jaar gedaan.

De burgemeester van Antwerpen heeft bovendien het politieke gewicht van een minister-president. Antwerpen is het economische infuus dat Vlaanderen overeind houdt en het centrum van een van de vijf rijkste megaregio’s ter wereld.

De Wever is intussen in zijn partij voldoende sterk omringd, met mensen als Liesbeth Homans, Jan Jambon, Ben Weyts, Siegfried Bracke, om de federale, regionale en Europese verkiezingen van 2014 afdoende voor te bereiden.

– Is dat politiek gezien een goede beslissing?

Rik Van Cauwelaert: Daar zal uiteindelijk de Antwerpse kiezer over oordelen. Maar onder Antwerpenaren bestaat al langer het gevoel dat de stad , ondanks haar politieke en economische gewicht, veel te weinig kan wegen op de bestuurlijke besluitvorming in Vlaanderen.

– Maakt de N-VA kans om de burgemeesterssjerp in Antwerpen binnen te halen?

Rik Van Cauwelaert: SP.A en CD&V, twee partijen die Antwerpen decennialang hebben bestuurd, moeten een kartel vormen om de confrontatie met de N-VA aan te kunnen. En dan is er nog de vraag of burgemeester Patrick Janssens geen hinder zal ondervinden van de electorale neergang die alle peilingen voor zijn SP.A te zien geven.

De Antwerpse Open VLD maakt al jaren slagzij. Minister van Justitie Annemie Turtelboom werd door haar partij gevraagd van Puurs naar Antwerpen te verhuizen om er de lokale Open VLD-lijst te trekken. Van die verwarring bij de traditionele partijen kan N-VA gebruik maken om het Antwerpse stadhuis in te nemen. Maar dan moet Bart De Wever zelf in het krijt treden.

– Waarom zijn de gemeenteraadsverkiezingen zo belangrijk voor de N-VA?

Rik Van Cauwelaert: In 2014 zijn er federale, regionale en Europese verkiezingen. Daar moet de N-VA minstens het succes van 2010 kunnen herhalen en de sterkste partij in Vlaanderen worden. Alleen dan kan de N-VA de leiding opeisen van de Vlaamse regering. Want dat is het enige middel om de definitieve staatshervorming, die de partij toch nastreeft, af te dwingen. Om dat te bereiken, moet de N-VA tegen dan ook op lokaal niveau voldoende electorale steunpunten en machtsbasissen uitbouwen. (EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content