"Bart De Wever kan het niet" (Louis Tobback)

14/04/11 om 09:41 - Bijgewerkt om 09:41

"Wat een pretentie hebben die gasten eigenlijk?" Louis Tobback (sp.a) begrijpt niet dat de andere partijen "de arrogantie van de N-VA" blijven slikken. "Vorm een regering zonder de N-VA. Bart De Wever kan het niet."

De Leuvense burgemeester neemt de kritiek van de N-VA op de regeringsbeslissingen over de Europese begrotingsnormen niet. Op het Radio 1-programma De Ochtend haalde hij ongemeen scherp uit naar de partij van Bart De Wever. Hij roept de andere partijen op meteen een regering te vormen zonder de N-VA.

Pretentie "Wat een pretentie hebben die gasten eigenlijk? Ze nemen absoluut geen regeringsverantwoordelijkheid, maar als de regering iets doet zonder hen te kennen, is het kot te klein. N-VA wil geen enkele verantwoordelijkheid opnemen en intussen over alles vooraf geraadpleegd worden, waarna ze nog altijd naar hun belief ja of neen kunnen zeggen. Ik begrijp niet dat de andere partijen aan tafel die arrogantie blijven slikken."

TheaterTobback wijst erop dat N-VA goed is voor slechts 17 procent van de stemmen in België. "Bart De Wever wil geen federale regering meer vormen, omdat hij geen regering kan vormen. Hij kan niet op tegen de strekking in zijn eigen partij die toch altijd neen zegt. Er moet een einde komen aan het theater, want "iedereen gaat daaraan ten onder, behalve wie het theater heeft opgezet".

Staatshervorming
Tobback roept de andere partijen dan ook op een regering te maken en samen een grote staatshervorming te stemmen, al zou het "wenselijker" zijn dat N-VA een compromis zou sluiten. Uitgangspunt zou dan de nota-Vande Lanotte zijn.

Volgens Tobback is er een uitgelezen kans om een grote Belgische staatshervorming door te voeren zonder Bart De Wever en N-VA. (Belga/EE)

Lees meer over:

Onze partners