Bart De Wever: 'Ja, N-VA is gevaarlijk voor wie Vlamingen hoogste belastingen ter wereld laat betalen'

02/02/14 om 16:13 - Bijgewerkt om 16:48

N-VA-voorzitter Bart De Wever toonde zich in zijn slotspeech op het N-VA-congres zelfzeker: 'Het is tijd voor de N-VA. Elke hervorming die onze beweging gevraagd heeft, is er gekomen. En ja, N-VA is gevaarlijk voor partijen die het doodnormaal vinden dat ze zonder meerderheid in Vlaanderen een PS-regering steunen.'

Bart De Wever: 'Ja, N-VA is gevaarlijk voor wie Vlamingen hoogste belastingen ter wereld laat betalen'

Bart De Wever (N-VA) © BELGA

N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft zich in zijn slotspeech op het N-VA-congres erg ambitieus en strijdvaardig getoond. 'Niets kan een idee stoppen, waarvan de tijd gekomen is', maakte hij zich sterk over het confederalisme van zijn partij. 'Het is tijd voor de N-VA.' De Wever trok daarbij volop de vergelijking met Luther, wiens 'ketterse' geloof destijds evenmin strookte met dat van de orthodoxe machten.

Het was een indrukwekkende menigte die De Wever voor zich kreeg. Meer dan vierduizend N-VA-leden, samengepakt in de grote zaal van Antwerp Expo. Hen allemaal door de toegangspoortjes krijgen, duurde alleen al een half uur. De opgedaagde Vlaams-nationalisten kregen een optimistische en strijdvaardige De Wever voor zich, die in het verleden alvast bewijzen genoeg ziet voor het nakende succes van het N-VA-confederalisme. 'Elke hervorming die onze beweging ooit gevraagd heeft, is er uiteindelijk gekomen. En altijd zei de rest neen of non, altijd heette het onmogelijk, nooit ofte jamais zou het lukken... tot het dan toch gebeurde', klonk het.

Bart De Wever: 'Machthebbers zullen er alles aan doen om ons als ketters te doen verbranden'

De N-VA zal haar omwenteling - die België grotendeels ontmantelt - echter niet cadeau krijgen, waarschuwde De Wever. 'Net als bij Luther destijds, zullen degenen die vandaag op een troon zitten er alles aan doen om ons als ketters door het volk te doen verbranden', vermoedt hij. Ter illustratie haalde hij er citaten bij van een hele rist politieke opponenten, waarin N-VA keer op keer als 'gevaarlijk' werd afgeschilderd. Uitspraken van premier Elio Di Rupo(PS), SP.A-topman Bruno Tobback en Open VLD'er Karel De Gucht passeerden de revue. CD&V'ers zaten er niet bij.

'Wij zijn inderdaad gevaarlijk', diende De Wever hen van antwoord. 'Gevaarlijk voor wie de werkende Vlamingen de hoogste belastingen ter wereld laat betalen zodat hun jobs verloren gaan. Gevaarlijk voor partijen die het doodnormaal zijn gaan vinden dat ze zonder meerderheid in Vlaanderen een PS-regering steunen.'

En ook ondervoorzitter (en congresvoorzitter)Ben Weyts dook in de archieven.

Ben Weyts (N-VA)

Ben Weyts (N-VA) © Belga

De N-VA-voorman hamerde tot slot opnieuw op de keuze tussen 'het PS-model en het N-VA-model' op 25 mei, maar ging niet in op wat er na de verkiezingen moet gebeuren. Over de strategie om het N-VA-confederalisme ook aan toekomstige coalitiepartners én Franstaligen op te leggen, repte hij niet. De Vlaams-nationalisten zelf blijven er alvast in geloven.

Ondervoorzitter Ben Weyts duikelde zelfs een uitspraak op van Elio Di Rupo om dat te staven. 'De fusie van Vlamingen en Walen zoals die in 1831 artificieel is uitgewerkt, is na verloop van tijd een heterogene en zelfs explosieve mengeling gebleken. De komst van een evenwichtig en stabiel uitgebouwd federaal óf confederaal België zou aan de verzuchtingen van beide gemeenschappen beantwoorden', citeerde Weyts de Di Rupo van 1988.

Hij haalde er zelfs die andere socialistische regeringsleider - de Franse president François Hollande - even bij. 'Zelfs Hollande heeft tegenwoordig het licht gezien en kondigt ingrijpende hervormingen aan. Als dat in onze buurlanden lukt, waarom dan hier niet?', besloot Weyts.

Voor de lichtere noot kwam Urbanus nog langs. 'Want ik neem het altijd op voor de zwaksten.'

Lees meer over:

Onze partners