Bart De Wever is de populairste politicus in de krant

15/01/13 om 14:16 - Bijgewerkt om 14:16

Bart De Wever stond in 2012 vaker in de Vlaamse kranten dan alle andere partijvoorzitters samen. Hij vulde zo'n 60 procent van de krantenkolommen waarin partijvoorzitters vernoemd werden.

Bart De Wever is de populairste politicus in de krant

© Belga

Dat Bart De Wever alom tegenwoordig was in de media, hoeft niet meer gezegd te worden. Maar intussen bestaat er ook een cijfer over zijn aanwezigheid in de dagbladkolommen. Volgens Gopress, de online kiosk met alle Belgische kranten, gingen zes op de tien krantenartikelen over partijvoorzitters over De Wever.

Daarmee is de N-VA-voorzitter en Antwerpse burgemeester gemiddeld vijf tot zes keer zo sterk aanwezig als de andere partijvoorzitters. De tweede meest beschreven Vlaamse voorzitter is de liberaal Alexander De Croo met12,6 procent. Hij werd als Open Vld-voorman intussen opgevolgd door Gwendolyn Rutten. Op de derde plaats staat christendemocraat Wouter Beke met 11,2 procent. Hekkensluiter is Bruno Valkeniers, de vroegere voorzitter van het Vlaams Belang, met 2,1 procent.

Kris Peeters populairste minister

Gopress onderzocht eveneens hoe vaak Vlaamse, Waalse en Brusselse ministers, partijen en lijsstrekkers in de kranten en magazines van hun kiezerspubliek voorkomen. De meest populaire minister is Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V). Als er over een minister werd geschreven ging dat in 22,9 procent van de gevallen om Peeters. Op ruime afstand volgen nummer twee, partijgenote Hilde Crevits met 14,1 procent, en N-VA-minister Geert Bourgeois met 12,9 procent. Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Volksgezondheid (CD&V) huppelt achteraan met 5,6 procent.

Opvallend, aan de andere kant van de taalgrens is de minister-president, Rudy Demotte, niet de populairste minister. Hij moet begrotingsminister André Antoine van cdH en minister van Leefmilieu Philippe Henry (Ecolo) laten voorgaan.

Wat de partijen betreft, haalt CD&V de hoogste score in de Vlaamse pers en de PS in de Franstalige pers. In Vlaanderen vermelden 29 procent van de artikels over politieke partijen de CD&V. Sp.a, Open Vld en N-VA volgen op respectievelijk 19, 18 en 17 procent. Aan Franstalige kant haalt de PS 30 procent, voor MR met 24 procent en cdH met 21 procent. (Belga/EA)

Lees meer over:

Onze partners