Bart De Wever: 'Ik voel woede'

01/10/11 om 10:33 - Bijgewerkt om 10:33

"Kwaad? Het is woede wat ik voel. Vlaanderen gaat er gigantisch op achteruit".

Bart De Wever: 'Ik voel woede'

© Belga

N-VA-voorzitter Bart De Wever haalt opnieuw zwaar uit naar de onderhandelende partijen en de akkoorden die formateur Elio Di Rupo al bereikte.

In een interview in Het Laatste Nieuws is De Wever bijzonder scherp. "Dit is geen Copernicaanse omwenteling. Een pirouette is het: veel beweging, nul vooruitgang. En dan blijf ik beleefd, want Vlaanderen gaat er gigantisch op achteruit. Ik word daar kwaad om, ja."

"En ik ben ook verschrikkelijk teleurgesteld, want het heeft er een jaar naar uitgezien dat het de Vlamingen deze keer menens was. Tot CD&V en Open VLD het nodig vonden om ons te lossen. Gevolg: Di Rupo heeft Wouter Beke en Alexander De Croo op de barbecue gelegd en ze zijn door de rooster gevallen. Dat gaat ons veel geld kosten".

'Niet onhaalbaar' De Wever benadrukt dat N-VA niet het onmogelijke vraagt. "Men noemt ons extremisten, terwijl we precies hetzelfde willen doen als wat Duitsland al jaren geleden heeft gedaan: iedereen op zijn plichten en zijn eigen verantwoordelijkheid wijzen, de arbeidsmarkt hervormen, ervoor zorgen dat werken loont en dat je niet eeuwig betaald wordt om niet te werken."

"Als Open VLD en CD&V echt denken dat die hervormingen in België onhaalbaar zijn, dat ze er dan gewoon mee stoppen. Ik ben daar niet van overtuigd. Ik voel dat de gewone Vlaming de stilstand kotsbeu is. En dan heb ik het niet alleen over geld. De straffeloosheid in ons justitiebeleid, de opendeur in ons migratiebeleid: is er één Vlaming die gelooft dat die nieuwe regering het roer radicaal gaat omgooien?"

Brandhout van akkoorden

De Wever is in HLN cynisch over de akkoorden die Di Rupo tot dusver bereikte. Over BHV: "Briljant gespeeld door Di Rupo. De rechten van de Franstaligen in de Vlaamse Rand kunnen de PS au fond gestolen worden, maar toch heeft hij met het dossier zijn voordeel gedaan. Dat akkoord heeft een zak geld opgeleverd voor zijn Brusselse kompanen Charles Piqué en Philippe Moureaux én het heeft MR/FDF gesplitst, zijn grootste concurrent daar."

Over de financieringswet: "Typisch waar socialisten goed in zijn: hun eigen rekeningen laten betalen door wie met hen de tafel deelt, in dit geval de Vlamingen. Ik heb De Croo nog gewaarschuwd, maar hij is euforisch in de valstrik gelopen. 'Ik zie de vruchten hangen in de boom', zei De Croo. Zure druiven zullen dat zijn".

Over Brussel: "Volgens onze berekening zal er tegen 2030 elk jaar één miljard extra naar Brussel vloeien. Reken maar uit wat dat elk Vlaams gezin jaarlijks gaat kosten. En wat krijgen we in ruil? Een fantastisch bestuurlijke hervorming van Brussel. Zijnde: dat de mannen van de vuilkar daar voortaan voor de gemeente gaan werken in plaats van voor het Gewest. En de parkeerbonnen zullen er vanaf nu hetzelfde uitzien in Molenbeek als in Schaarbeek. Chapeau!" (KVDA)

Onze partners