Bart De Wever: 'Ik heb nooit gezegd dat alle werklozen een job vinden als ze dat willen'

19/05/14 om 20:46 - Bijgewerkt om 20:47

N-VA-voorzitter Bart De Wever is misnoegd over de weergave van een interview met Het Laatste Nieuws dat een storm van verontwaardiging veroorzaakte nog voor het gedrukt is.

Bart De Wever: 'Ik heb nooit gezegd dat alle werklozen een job vinden als ze dat willen'

Bart De Wever © Liesbeth Knaeps

N-VA-voorzitter Bart De Wever vindt dat zijn discours over werkloosheid "heel ongenuanceerd" is weergegeven op de website van Het Laatste Nieuws. "Alleszins heb ik niet uitgehaald naar de werklozen en zeker niet gezegd dat die allemaal een job kunnen vinden als ze dat willen", zo verduidelijkt hij aan Belga de uitspraken die hij deed in een gesprek met een lezerspanel van de krant.

De Wever wou naar eigen zeggen het probleem aanstippen dat ons land zeer veel langdurig werklozen telt. Zo zitten al meer dan 200.000 mensen meer dan vijf jaar zonder werk. Het heeft volgens hem geen zin vol te houden dat die mensen snel een job zullen vinden. "Enkel bij ons zitten die mensen nog in de werkloosheidssystemen. Als die mensen hulp nodig hebben, moeten ze geholpen kunnen worden via andere systemen", stelt de N-VA-voorzitter, die nog aanstipt dat men nergens anders in Europa langer dan twee jaar in de werkloosheidssystemen blijft.

De Wever houdt wel vol dat mensen met een goed cv werk moeten kunnen vinden als er een loonlastenverlaging komt en de private jobcreatie aangezwengeld kan worden. Een stevig cv is waar het vooral jongeren vaak aan ontbreekt, zo stelt de N-VA-voorzitter vast. Maar "wie geen goed cv heeft, moet begeleid worden", meent hij. Voor vijftigplussers is het volgens De Wever ook met een goed cv erg moeilijk werk te vinden. De loonlasten zijn voor hen veel te hoog, besluit de N-VA-voorzitter. (Belga)

Lees meer over:

Onze partners