Bart De Wever: 'Hoofddoekenverbod Boom ongrondwettelijk'

22/04/13 om 18:50 - Bijgewerkt om 18:50

N-VA-voorzitter Bart De Wever noemt het hoofddoekenverbod in de Boomse gemeenteraad 'ongrondwettelijk'. Oppositiepartijen Boom één en Groen dienen klacht in.

Bart De Wever: 'Hoofddoekenverbod Boom ongrondwettelijk'

© Belga

'Ik denk dat de grondwet bepaalt dat een raadslid de vrijheid heeft om bepaalde tekenen te dragen en dat men dat hier uit het oog heeft verloren', aldus N-VA-voorzitter Bart De Wever op Radio 1 over het hoofddoekenverbod dat de colaitiepartijen N-VA, Open VLD en CD&V willen invoeren in de gemeenteraad van Boom. 'In Antwerpen is die vraag ook gesteld en hebben wij dat niet gedaan', vult de Antwerpse burgemeester aan.

De Wever gaat zijn Boomse partij- en ambtsgenoot Jeroen Baert niet tot de orde roepen omdat het hier om een deontologische code gaat en men het hoofddoekenverbod voor gemeenteraadsleden niet kan afdwingen. Toch geeft De Wever toe dat 'dit misschien niet de beste zaak van de wereld is'.

Eerder distantieerde de N-VA-top zich al van de Boomse beslissing. N-VA vraagt de lokale afdeling echter niet om de maatregel weer in te trekken. 'Als partij vinden we de lokale autonomie heel belangrijk', zei partijwoordvoerder Joachim Pohlman.

Ook N-VA-viceminister-president Geert Bourgois is gekant tegen het verbod. 'Een politicus is iets anders dan een ambtenaar die de overheid vertegenwoordigt. Hij of zij is net verkozen omwille van zijn politieke Overtuigingen', verduidelijkt Bourgeois. Er kwam echter nog geen klacht, dus de N-VA'er onderneemt voorlopig geen stappen tegen de beslissing. 'Bovendien gaat dat sowieso eerst naar de gouverneur', klinkt het nog.

Klacht

Boom één, de grootste Boomse oppositiepartij, dient een klacht in bij zowel Antwerps gouverneur Cathy Berx als bij Vlaams minister van Inburgering Geert Bourgeois (N-VA) tegen het hoofddoekenverbod . Dat heeft de partij maandagavond beslist op een fractievergadering, nadat het schepencollege eerder op de avond uit elkaar was gegaan zonder een publieke verklaring af te leggen. Ook Groen besloot eerder op de dag al tot een klacht over te gaan.

Patrick Marnef, voormalig burgemeester en huidig fractievoorzitter van Boom één in de gemeenteraad, had gezegd eerst te willen afwachten of de coalitie van N-VA, CD&V en Open Vld na het schepencollege van maandag op zijn stappen zou terugkeren. Aangezien het Boomse schepencollege maandag echter zonder commentaar uit elkaar is gegaan, neemt Boom één net als Groen het zekere voor het onzekere.

"De gouverneur ging het sowieso al bekijken, maar zij zou misschien kunnen beslissen het niet nietig te verklaren zolang er geen klacht is", aldus Marnef. (Belga/TE/TV)

Onze partners