Bart De Wever: "Het is quasi zeker dat ik op de kamerlijst sta"

05/01/14 om 14:10 - Bijgewerkt om 22:30

Voor Bart De Wever is het een uitgemaakte zaak: "Het is quasi zeker dat ik in mei 2014 op de kamerlijst sta. Al moet ik dat wel nog overleggen met mijn partij."

Bart De Wever: "Het is quasi zeker dat ik op de kamerlijst sta"

Bart De Wever © Belga

"N-VA-voorzitter Bart De Wever vertelde in het Vtm Nieuws dat bij de verkiezingen van mei 2014 de uitdaging voor hem op federaal niveau ligt. "We komen in toenemende mate tot de conclusie dat het met de PS niet lukt - de recente uitspraken van PS-nestor Moureaux,, die zegt dat Vlaamse ondernemers in crisistijd altijd voor nazi's stemmen en nu voor N-VA, zijn een zoveelste bewijs dat we afscheid moeten nemen van de PS om onze welvaart te kunnen redden."

"Daarom willen we een sterk mandaat vragen van de kiezer om een ander soort regering te kunnen maken, met een ander model", gaat De Wever verder. "Voor mij ligt de uitdaging dus op federaal niveau. Ik moet het nog met de partij overleggen, maar in mijn hoofd is het quasi zeker dat ik op de kamerlijst sta."

2014 wordt het jaar van de waarheid, dixit de N-VA-voorzitter. "Ofwel gaan we door met deze regering - en dan weet je wat je krijgt, een regering zonder Vlaamse meerderheid -, ofwel komt N-VA in de regering en zal er uit een ander vaatje getapt worden. Dan zal de overheid moeten afslanken en zullen er op sociaal-economisch vlak keuzes gemaakt worden. Keuzes die in het begin wat pijn zullen doen - bijvoorbeeld de werkloosheid beperken in de tijd -, maar waar je wel gezond van wordt. Enkele Noord-Europese landen hebben ons de weg reeds gewezen en aangetoond dat je op die manier competitief kunt worden. We kunnen veranderen, en vooruit gaan."

De Wever wil met N-VA zijn verantwoordelijkheid nemen: "We willen geen lange crisis, maar op de eerste dag al een regering maken. Als het kan zonder de PS. De handen jeuken al."

"Moslimterreur ergste sinds Hitler"

In hetzelfde interview met Vtm drukte De Wever zijn bezorgdheid uit over de moslimterreur. "Het is de ergste gesel voor de mensheid sinds Hitler", zei hij. Hij pleit voor meer middelen, zodat de politie en het gerecht het nodige onderzoek kunnen doen. Een opmerkelijke uitspraak, want eind 2012 gaf De Wever nog kritiek op Koning Albert II omdat die in zijn kerstboodschap verwees naar de jaren '30.

Onze partners