Bart De Wever: 'Enkelband is strafkwijtschelding by default'

06/05/14 om 16:27 - Bijgewerkt om 16:27

Criminelen met een enkelband kunnen hun crimineel gedrag gewoon voortzetten omdat er onvoldoende middelen zijn om hen te controleren. Dat zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever.

Bart De Wever: 'Enkelband is strafkwijtschelding by default'

Bart De Wever © VTM Nieuws

Het huidige systeem van elektronisch toezicht met enkelbanden komt neer op een "strafkwijtschelding by default". Dat stelt N-VA-voorzitter Bart De Wever in een reactie op de uitspraken van enkele directeurs van justitiehuizen.

"Wij hebben geen enkel probleem met elektronisch toezicht. Maar zonder opvolging en begeleiding komt dat neer op strafkwijtschelding. Er is onvoldoende personeel en middelen om gevangenen met een enkelband te controleren. Daardoor kunnen ze hun criminele gedrag gewoon verderzetten", argumenteert De Wever.

Het systeem zet volgens de Antwerpse lijsttrekker voor de Kamer zelfs aan tot meer criminaliteit. Hij haalt het voorbeeld aan van een veroordeelde dealer die niet kan rondkomen met een maandelijkse toelage van 500 euro en dus gewoon opnieuw begint te dealen van bij het thuis.

De Wever ziet ook absurde situaties, waarbij iemand die werd veroordeeld voor huiselijk geweld een enkelband krijgt en zijn straf op "de plaats van het misdrijf" moet uitzitten. Het aanpakken van de overbevolking is voor de N-VA-voorzitter de enige oplossing.

"De overbevolking is nog steeds even hoog als bij de start van de regering-Di Rupo: 20 procent", voert hij aan. "Daar moet eerst werk van worden gemaakt, door nieuwe cellen bij te bouwen". Ook pleit zijn partij er al langer voor buitenlandse criminelen hun straf in hun land van herkomst uit te laten zitten. (Belga/EE)

Lees meer over:

Onze partners