Live Bart De Wever door koning Filip aangeduid als informateur

25/05/14 om 11:12 - Bijgewerkt op 27/05/14 om 21:43

Koning Filip heeft Bart De Wever aangeduid als informateur. Volgens het paleis heeft De Wever de opdracht aanvaard. Op 3 juni brengt hij verslag uit aan de koning. Volg hier opnieuw LIVE het nieuws na de verkiezingen van 25 mei 2014.

Bart De Wever door koning Filip aangeduid als informateur

© BELGA

 • Annelies Van Erp

  Einde liveblog

  Hier eindigen we deze liveblog. Bedankt voor het volgen.

 • Annelies Van Erp

  Niet-benoemde burgemeesters Kraainem en Linkebeek naar de Kamer

  Veronique Caprasse en Damien Thiéry, de niet-benoemde 'aangewezen' burgemeesters van de faciliteitengemeenten Kraainem en Linkebeek, zijn beiden verkozen tot lid van de Kamer. Caprasse kaapte in de kieskring Brussel-Hoofdstad de tweede FDF-zetel weg na Olivier Maingain. Thiéry werd verkozen op de door Didier Reynders aangevoerde MR-lijst. Voor Thiéry, die eind 2013 overstapte van FDF naar MR, is het zijn 2e mandaat als Kamerlid.

 • Annelies Van Erp

  Guy Verhofstadt Europees stemmenkampioen (531.030)

  Oud-premier Guy Verhofstadt (Open VLD) is de stemmenkampioen van de Belgische kandidaten voor het Europees Parlement. De lijsttrekker haalde 531.030 voorkeurstemmen, zo blijkt na telling van alle stemmen. Marianne Thyssen (CD&V) kreeg 340.026 bolletjes achter haar naam, Louis Michel (MR) 264.550.

  Guy Verhofstadt (Open VLD)

  Guy Verhofstadt (Open VLD) © BELGA

 • Annelies Van Erp

  Elio Di Rupo populairste Franstalige politicus met 181.964 stemmen

  Uittredend premier Elio Di Rupo (PS) is de populairste Franstalige politicus. Op de Kamerlijst staat hij op één met 181.964 voorkeurstemmen en een penetratiegraad van 24,64 procent. In de assemblee moet hij enkel N-VA-voorzitter Bart De Wever laten voorgaan met 314.650 stemmen en een penetratiegraad van 27,56 procent.

 • Annelies Van Erp

  2.000 stemmen betrokken bij informaticaprobleem

  Het informaticaprobleem waardoor het tot dinsdagavond wachten was op de resultaten van de verkiezingen in 22 kantons, heeft geen invloed gehad op de zetelverdeling. Dat bleek tijdens een persconferentie op Binnenlandse Zaken, waar experten meer duiding gaven bij de oorsprong van de bug. Alles samen bleken zowat 2.000 stemmen te zijn betrokken.

 • Annelies Van Erp

  Christendemocraten blijven grootste in Duitse gemeenschap

  De christendemocratische CSP blijft met 24,87 procent de grootste partij in het parlement van de Duitse gemeenschap. Ondanks een verlies van meer dan 2 procent behoudt de partij haar zeven zetels. Dat is er nog maar één meer dan ProDG (Pro Duitse Gemeenschap), dat twee zetels bijwint (22,20%, +4,71).

  De socialistische SP blijft in stemmen de derde grootste fractie (16,08%, -3,13) maar verliest één zetel zodat ze net als de liberale PFF (15,54%, -1,98) nog vier zetels heeft.

 • Annelies Van Erp

  'Verschil in stijl tussen koning Filip en koning Albert is opmerkelijk'

  Koning Filip heeft veel meer voeling met de huidige generatie politici dan zijn vader Albert. Dat is te horen bij verschillende analytici. 'De koning wil tonen dat er efficiënt wordt gewerkt.'

  Lees ook: 'Koning Filip heeft veel meer voeling met deze generatie politici'

 • Annelies Van Erp

  De Wever ontvangt morgen Franstalige partijvoorzitters in Senaat

  Informateur Bart De Wever start morgen zijn verkennende gesprekken met de voorzitters van de Franstalige partijen, in het kader van de opdracht waarmee de koning hem eerder op de dag heeft belast. De Wever ontvangt de voorzitters in de salons van de Senaat, te beginnen met de PS, de grootste partij uit het zuiden van het land.

 • Annelies Van Erp

  Gerolf Annemans: 'Wie rancune heeft, moet niet aan politiek doen'

  Bart De Wever heeft Vlaams Belang-voorzitter Gerolf Annemans ontvangen. Die had naar eigen zeggen een goed gesprek met de voorzitter van de partij die met het gros van zijn kiezers is gaan lopen. "Wie rancune heeft, moet niet aan politiek doen".

  Vlaams Belang leed een grote verkiezingsnederlaag en zakt in het Vlaams Parlement van 21 naar zes zetels. In de Kamer verloor Vlaams Belang negen van de twaalf zetels. "In de politiek moet je grootmoedig zijn. De Wever heeft ooit het omgekeerde meegemaakt en wie weet kunnen de rollen ooit nog omkeren", zei Annemans.

 • Annelies Van Erp

  Wouter Van Besien: 'Belangrijke punten zoals overkapping Antwerpse ring, op tafel gelegd'

  Bart De Wever heeft zijn gesprek met Groen-voorzitter Wouter Van Besien afgerond. Van Besien zei dat hij een aantal belangrijke punten voor zijn partij op tafel heeft gelegd, zoals het wegwerken van de wachtlijsten in de zorg en de overkapping van de Antwerpse ring.

  De Groen-voorzitter beseft dat zijn partij niet de eerste keuze is van De Wever. "Al voor de verkiezingen heeft hij zijn voorkeur voor CD&V en Open VLD laten blijken."

 • Annelies Van Erp

  Waalse regering neemt ontslag op 9 juni

  De Waalse regering zal haar ontslag aanbieden op 9 juni, de avond voor de eedaflegging van het nieuwe parlement. Dat werd vernomen op het kabinet van Waals minister-president Rudy Demotte (PS).

  Het nieuwe Waalse parlement legt op 10 juni de eed af. Het parlement van de Franse gemeenschap doet dat een week later, op 17 juni. Vlaams minister-president Kris Peeters bood maandag al het ontslag van de Vlaamse regering aan

 • Annelies Van Erp

  'Stuurt De Wever Homans het veld in?'

  "Bart De Wever heeft er als informateur een job bijgekregen," zegt VTM NIEUWS-reporter Dirk Van den Bogaert aan het Vlaams parlement. "Het wordt kort dag voor hem. Bovendien is het maar de vraag of hij zijn functie als informateur zal combineren met het vormen van een Vlaamse regering."

  "In N-VA-kringen was te horen dat hij die twee effectief zou combineren, maar ik denk eerder dat hij Liesbeth Homans, of Geert Bourgeois zal uitsturen en zelf alles zal superviseren", aldus Van den Bogaert.

 • Annelies Van Erp

  De Wever hervat Vlaamse gesprekken met Wouter Van Besien (Groen)

  Nadat N-VA-voorzitter Bart De Wever opnieuw werd ontvangen door de koning, hervat hij de gesprekken met de Vlaamse voorzitters voor een Vlaams bestuursakkoord om 14 uur. Eerst is Wouter Van Besien (Groen) aan de beurt.

  Blijft de vraag of De Wever na deze gesprekken de verdere onderhandelingen op Vlaams niveau zal blijven leiden. De N-VA-voorzitter is immers door de koning aangesteld als federaal informateur.

 • Annelies Van Erp

  Koning Filip wil er vaart achter zetten

  Koning Filip lijkt er duidelijk vaart achter te willen zetten. Meteen na het afronden van zijn eerste gespreksronde met de partijvoorzitters nodigde de koning N-VA-voorzitter Bart De Wever uit op het paleis. De Wever moest van een gaatje tussen zijn eerste verkennende gesprekken op Vlaams niveau gebruikmaken om naar de overkant van het Paleizenplein te trekken. Het onderhoud op het paleis duurde niet lang. De koning belastte De Wever met een informatieopdracht.

  Het is nu afwachten hoe De Wever zijn rol als informateur zal aanpakken. De koning verwacht alvast volgende week dinsdag een "vorderingsverslag".

 • Annelies Van Erp

  Bart De Wever is aangesteld als informateur

  N-VA-voorzitter Bart De Wever is door koning Filip aangesteld als informateur. De koning heeft De Wever "belast met een informatieopdracht om na te gaan onder welke voorwaarden snel een regering tot stand gebracht kan worden", luidt het in een persbericht van het koninklijk paleis.

  Volgens het paleis heeft De Wever de opdracht aanvaard. "Hij zal op dinsdag 3 juni een vorderingsverslag uitbrengen aan de Koning", meldt het paleis.

 • Simon Demeulemeester

  'Benieuwd of N-VA verregaande belastinghervorming kan en durft doorvoeren'

  Knack magazine vroeg aan 25 mensen hun mening over de verkiezingen van 25 mei.

  Volgens fiscaal expert Michel Maus zijn diepgravende fiscale ingrepen enkel mogelijk wanneer de federale en regionale coalities elkaar aanvullen.

  Tine Van Rompuy van PVDA+ zegt dan weer dat de rechtse meerderheid die in de steigers lijkt te staan, voor de gewone man zeer slecht nieuws is.

  Lees de reacties van Michel Maus en Tine Van Rompuy.

  In Knack van deze week leest u 25 andere reacties van evenveel interessante mensen. Jörgen Oosterwaal: 'Verkiezingsnieuws moet een plezier zijn om te lezen, geen karwei'

 • Simon Demeulemeester

  Reynders heeft 'geen exclusieven', maar wil 'liever zonder N-VA'

  Didier Reynders

  Didier Reynders © BELGA

  Op de RTBF zegt Didider Reynders (MR) dat hij geen enkel formatiescenario uitsluit, maar wel bij voorkeur een regering met sterk sociaaleconomisch programma vormt zonder N-VA.

  'Er zijn verschillende mogelijkheden. De regeringspartijen zijn gegroeid. Langs Vlaamse kant hebben ze nu zelfs een meerderheid, wat voorheen niet het geval was.'

  Hoewel hij erna zou zeggen dat hij geen exlusieven stelt, zei de MR-topper dat hij 'bij voorkeur zonder de N-VA, zoals ik altijd gezegd heb' een regering vormt.

  Wat met de huidige coalitie? 'De partijen hebben hun meerderheid behouden. In Vlaanderen is de meerderheid van deze partijen zelfs nog vergroot. Een tripartite is dus één van de mogelijkheden, een mogelijkheid die ons zou toelaten om snel te handelen.'

  Doordat de MR winst boekt ten opzichte van de PS is Reynders ambitieus, schrijft ook deredactie.be: 'We zullen proberen om in de meerderheid te zitten, met zo'n vooruitgang. We zijn de enige partij met zo'n grote vooruitgang.'

  Reynders, en vooral zijn voorzitter Charles Michel, hebben zich in de campagne meermaals uitgesproken tegen coalities met de N-VA. Toch zijn er inhoudelijk wat het sociaaleconomische betreft zeker raakvlakken. Een rechtse regering met CD&V, N-VA, Open VLD en MR heeft in de Kamer een meerderheid, maar geen Franstalige meerderheid in de regering. Het is weinig waarschijnlijk dat MR in zo'n coalitie stapt, aangezien het dan op haar eentje een enorme Franstalige oppositie moet weerstaan.

 • Simon Demeulemeester

  Vlaamse gesprekken begonnen: Peeters en Beke bij De Wever

  Bart De Wever (N-VA) is dinsdagmorgen in het Vlaams Parlement begonnen met de eerste verkennende gesprekken voor het sluiten van een nieuw Vlaams bestuursakkoord. De eerste gesprekspartners zijn CD&V-voorzitter Wouter Beke en CD&V-boegbeeld Kris Peeters.

  Voor aanvang van het gesprek zeiden de CD&V'ers dat ze simultaan zo snel mogelijk een Vlaamse als federale regering willen. Van een getrapte aanpak, waarbij de federale regeringsvorming zou moeten wachten tot er een Vlaamse regering gevormd is, wijzen ze af, zeiden ze maandag na afloop van het CD&V-partijbestuur al.

  Na Beke en Peeters komen Gwendolyn Rutten (Open VLD), Bruno Tobback (SP.A), Wouter Van Besien (Groen), Gerolf Annemans (Vlaams Belang) en ondervoorzitter Ben Weyts (N-VA) op gesprek.

Onze partners