Bart De Wever: ‘Dit is hoe de wereld er volgens ons moet uitzien’

© ImageGlobe

‘Dit is ons ideaalbeeld. Dit is de wereld zoals wij denken dat die er moet uitzien’, aldus N-VA-voorzitter Bart De Wever over de ontwerpcongresteksten van zijn partij.

De N-VA legde haar kaarten op tafel. De partij maakte haar voorstellen voor het toekomstige confederale België bekend. De filosofie vertrekt van twee sterke deelstaten met maximale bevoegdheden, een beperkt confederaal niveau (onder andere defensie en schuldafbouw), een apart statuut voor Brussel en een forse afbouw van de Brusselse en federale instellingen.

‘Scharniermoment’

Volgens partijvoorzitter Bart De Wever vormen de congresteksten “het ideaalbeeld” van de N-VA. Ondervoorzitter Ben Weyts spreekt van “ons ideaal, onze ambitie”.

“Het confederalisme is een instrument om onze welvaart en ons welzijn te behouden en verbeteren”, aldus Weyts.

“We staan voor een scharniermoment. Wij zijn ervan overtuigd dat confederalisme nuttig en nodig is”.

Spoorweg

Voorzitter De Wever wilde alvast één misverstand de wereld uithelpen. Zo klopt het volgens hem niet dat zijn partij de spoorwegen in zes wil splitsen. “Het klopt dat we pleiten voor het regionaliseren van de spoorwegen. Maar wij stellen voor de deelstaten bevoegd te maken voor de infrastructuur zoals nu ook voor trams geldt, maar om voor de exploitatie de vrije markt te laten spelen”, aldus De Wever.

Premier

Ook het bericht dat het Belgische premierschap in de N-VA-plannen verdwijnt, is wat voorbarig. Zo wordt de Belgische regering inderdaad fors afgeslankt naar zes ministers. Het Waalse en het Vlaamse parlement verkiezen elk twee ministers, en de Waalse en Vlaamse regering duiden één minister aan die hen vertegenwoordigt.

“Een van hen zal de regering voorzitten. En of je dat nu een kanselier, een minister-president, een premier of een eerste minister wil noemen, maakt voor ons niet veel uit. Het komt er voor ons op aan dat we de functie van Elio Di Rupo wel willen behouden, maar dat we Di Rupo zelf willen vervangen”, legt Weyts uit.

Schulden

Wat de staatsschuld betreft wil de N-VA de opgebouwde staatsschuld van 387 miljard euro op 25 jaar tijd volledig afbouwen. Zo komt er eerst en vooral een schuldenrem zodat er geen extra schulden bij komen. De bestaande schuld wordt ondergebracht in een schulddelgingsfonds. Via de btw en accijnzen moet de schuld dan op 25 jaar worden afbetaald door de inkomsten uit btw en accijnzen.

Volgens Kamerlid Dapné Dumery zal de schuld gedragen moeten worden door de deelstaten en zullen zij hun beleid daarop moeten instellen. “There’s no such thing as a free lunch”, aldus Dumery. Deelstaten hebben volgens de N-VA de keuze: het gat dichten met eigen budgettaire maatregelen of geld lenen en dus een eigen schuld maken.

Europa

Wat Europa betreft, trekt de N-VA volgens Kamerlid Siegfried Bracke de “eurorealistische” kaart. “Wij zeggen ‘ja’ tegen Europa, daar waar Europa nodig en nuttig is”, aldus Bracke.

De N-VA verzet zich tegen een Europese “superstaat” en wil dat de Europese Unie haar “democratische legitimiteit” opkrikt. Een van de concrete voorstellen van de partij is dat de voorzitter van de Europese Commissie (nu José Manuel Barroso) verkozen wordt “op basis van een indirecte verkiezing door de nationale parlementen, gevolgd door een goedkeuring door het Europees parlement”. “Elk nationaal parlement krijgt hierbij een gelijk aantal stemmen”, luidt het.

De ontwerpteksten worden nu voorgelegd aan de N-VA-leden. Zij krijgen de kans hun mening te geven over de voorstellen. Op het driedaagse congres van eind januari – begin februari stemt de partij dan over de teksten. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content