Bart De Wever: 'Dit akkoord is geen verplichting. ASO verdwijnt niet'

05/06/13 om 09:02 - Bijgewerkt om 09:02

'Het ASO verdwijnt niet. Dit akkoord is geen verplichting. Het is aan de volgende Vlaamse regering om te beslissen over de onderwijshervorming en de kiezer zal er eerst zijn zeg over doen.' Dat zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever over het onderwijsakkoord.

Zoals hij dat eerder al in zijn persmededeling deed, interpreteerde N-VA-voorzitter Bart De Wever ook in De Ochtend het akkoord over de hervorming van het secundair onderwijs helemaal anders van Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet.

'Het ASO verdwijnt natuurlijk niet,' zei De Wever. 'Scholen krijgen de keuze. Een school die vandaag ASO aanbiedt, zal dat morgen nog kunnen doen. Het zal mij worst wezen of dat dan ASO of doorstroomschool wordt genoemd.'

Matrix

In het akkoord staat dat er een matrixproef komt als test voor de opheffing van de schotten tussen de verschillende onderwijsvormen.

'Zo'n matrix is een beetje zoals de film The Matrix,' zegt De Wever. 'Dat speelt zich af in de toekomst. We zullen wel zien wat het resultaat van die test wordt. We gaan in ieder geval niks veranderen als blijkt dat die test geen grote verbeteringen kan aantonen.

De Wever is er zich van bewust dat zijn lezing van het akkoord lijnrecht ingaat tegen die van Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet die zegt dat het onderscheid tussen ASO, TSO, KSO en BSO verdwijnt en dat er een brede eerste graad komt.

'Nog meer keuze''Ik kan de mensen alleen uitnodigen om de teksten te lezen,' zegt de N-VA-voorzitter. 'Het oorspronkelijke plan om in de eerste graad voor iedereen hetzelfde onderwijs aan te bieden, is volledig van tafel geveegd. De kinderen krijgen nu integendeel nog meer keuze dan voordien en daar ben ik heel blij om.'

'Dit akkoord is geen verplichting,' besluit De Wever. 'Het zal overigens maar de volgende Vlaamse regering zijn die beslist over de onderwijshervorming. De kiezer zal er dus eerst nog zijn zeg over kunnen doen. ' (EE)

Onze partners