Bart De Wever: 'Di Rupo vormt regering van Vlaamse verliezers'

13/10/11 om 16:10 - Bijgewerkt om 16:10

'Een regering van Vlaamse verliezers, zonder Vlaamse meerderheid.' Zo noemt Bart De Wever de coalitie die formateur Elio Di Rupo op de been brengt.

Bart De Wever: 'Di Rupo vormt regering van Vlaamse verliezers'

© Belga

Formateur Elio Di Rupo onderhandelt verder met zes partijen. De groenen vallen uit de boot. Onmiddellijk na het bezoek van Di Rupo aan de koning hekelt N-VA-voorzitter Bart De Wever de beslissing om een federale regering op de been te brengen zonder meerderheid aan Vlaamse kant.

'Stevige pandoering'
Nochtans hebben CD&V, Open Vld en sp.a daar destijds "dure eden" over gezworen, brengt hij in herinnering. Bovendien kregen ze in 2010 ook alledrie "een stevige pandoering van de kiezer". "In dit land negeert men dat signaal en bestuurt men gewoon voort", betreurt hij.

Wallonië - Vlaanderen: 80 - 49
In een persbericht rekent De Wever voor dat Di Rupo I een regering wordt met steun van 80 procent van de Franstalige Kamerleden, tegenover slechts 49 procent van de Vlaamse volksvertegenwoordigers. Nochtans zijn de Vlamingen "veruit in de meerderheid in dit land en betalen ze het leeuwendeel van alle belastingen".

'Geen democratische legitimiteit'Voor de Vlaams-nationalist zal de nieuwe federale regering dan ook geen democratische legitimiteit hebben in Vlaanderen. Hij herinnert eraan dat zijn collega-partijvoorzitters daar in aanloop naar de verkiezingen van 13 juni zelf ook nog problemen mee hadden. Met een reeks oude quotes van Marianne Thyssen (CD&V), Alexander De Croo (Open Vld) en Vincent Van Quickenborne (Open Vld) zet hij dat verwijt kracht bij.

Alarmbellen
"Het feit dat de drie traditionele partijen in Vlaanderen samen geen meerderheid meer halen, zou normaal gezien alle alarmbellen moeten doen rinkelen. In dit land negeert men dat signaal en bestuurt men gewoon voort", besluit De Wever. (Belga/EE)

Onze partners