Bart De Wever denkt niet dat Steven Vanackere fouten maakte

06/03/13 om 16:17 - Bijgewerkt om 16:17

N-VA-voorzitter Bart De Wever denkt dat Steven Vanackere (CD&V)oprecht was en niet gelogen heeft.

Bart De Wever denkt niet dat Steven Vanackere fouten maakte

© Belga

N-VA-voorzitter Bart De Wever denkt niet dat Steven Vanackere (CD&V) fouten heeft gemaakt in het dossier rond de veelbesproken winstbewijzen, waarvan de nasleep uiteindelijk tot diens ontslag als vicepremier en minister van Financiën heeft geleid. Opvolger Koen Geens heeft volgens De Wever dan weer alles om een goed minister te worden.
'Ik denk dat Vanackere oprecht is, dat hij niet gelogen heeft', zei Bart De Wever aan persagentschap Belga op de Brusselse businessclub Cercle de Lorraine. De N-VA-voorzitter kwam er de Franstalige versie van zijn columnbundel voorstellen.

De Wever blijft erbij dat zijn partij nooit aangedrongen heeft op het ontslag van Vanackere, maar slechts duidelijkheid vroeg over de hele situatie rond Belfius en het ACW.

Zelf hoopt De Wever alvast dat de forse N-VA-aanval op het ACW - met beschuldigingen van fraude en schriftvervalsing - geen onherstelbare breuk veroorzaakt heeft in het Vlaamse politieke landschap. 'Dat was nooit de intentie, maar ik denk ook niet dat dit het geval is', klonk het.

Lof voor Koen Geens
Voor Vanackeres opvolger Koen Geens had De Wever voorlopig enkel lovende woorden. 'Ik ken hem als een kwaliteitsvol man, zeer intelligent en grappig ook', klonk het.

In het feit dat het advocatenbureau van Geens het ACW tot voor kort als klant had, ziet hij niet meteen graten. 'In de perceptie is dat niet zo goed, maar zeggen dat dit een probleem stelt, is toch nog iets heel anders', besloot De N-VA-voorzitter.

Federaal

De Wever verzekerde ook dat hij met zijn partij na de verkiezingen wel degelijk een rol wil spelen op het federale niveau. 'Zij die iets anders zeggen, vergissen zich grondig', klonk het. 'Als we winnen en ik krijg de kans, zal ik zeker het initiatief nemen.' Al maakt De Wever zich naar eigen zeggen niet de illusie dat hij zijn hele programma zou kunnen verwezenlijken.

Over de concrete invulling van dat programma kon De Wever nog niets kwijt. Knopen rond het confederalisme en de rol van Brussel zijn voor het ledencongres begin 2014, herhaalde hij. 'Maar elke oplossing voor Brussel is onvolkomen', beseft De Wever. N-VA neigt in elk geval richting een bestuur vanuit de twee gemeenschappen, met 'een ruime mate van zelfbeschikking voor de Brusselaars.' (Belga/KVDA)

Onze partners