Bart De Wever: 'De Vlaamse middenklasse moet het ergste vrezen'

13/03/14 om 20:19 - Bijgewerkt om 20:22

'De PS stelt de keuze op scherp: het PS-model of het N-VA-model,' zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever.

Bart De Wever: 'De Vlaamse middenklasse moet het ergste vrezen'

. © BELGA

De PS stelt met haar plan voor een fiscale hervorming de keuze op scherp: Vlaanderen zal te maken krijgen met het PS-model met meer belastingen en de sluipende dood van het sociaal stelsel, of met het N-VA-model met minder belastingen en meer ruimte voor de economie. Dat stelt N-VA-voorzitter Bart De Wever. "De Vlaamse middenklasse moet het ergste vrezen", zegt hij.

"Het lijkt er sterk op dat de PS wat nog rest van onze competitiviteit vakkundig de nek wil omwringen", analyseert De Wever het plan van de Franstalige socialisten. Hij laakt het feit dat er "amper of geen aandacht is voor besparingen, wel des te meer voor extra belastingen" en het "tomeloze gebrek aan ambitie om de uitgaven te verlagen".

Fiscale fraude

In haar plan schuift de PS een nieuwe belasting op vermogens boven de 1,25 miljoen euro en een hogere heffing op bepaalde financiële producten naar voren. Ze wil de strijd tegen fiscale fraude opvoeren en de notionele intrestaftrek afschaffen ten voordele van een lastenverlaging voor kmo's. Op die manier moeten meer jobs gecreëerd kunnen worden en zal 70 procent van de werknemers zijn koopkracht verhoogd zien, legde voorzitter Paul Magnette uit.

Luchtkastelen

"De PS is socialistische luchtkastelen aan het bouwen", gaat De Wever voort met zijn kritiek. "De Vlaamse middenklasse moet het ergste vrezen. Wie werkt, spaart of onderneemt, zal een volgende belastingtsunami over zich heen krijgen."

Dat de Franstalige socialisten niets voorstellen om te loonkostenhandicap te verhelpen, zegt de N-VA-voorzitter, "is het meest asociale beleid dat er is".

Volgens Bart De Wever is het nu aan Open Vld en CD&V, de twee Vlaamse partijen in de regering-Di Rupo, om duidelijk te maken of ze voor het N-VA- of het PS-model kiezen.

"In hun verkiezingsprogramma's beloven ze een N-VA-beleid van lastenverlagingen. Wel, CD&V en Open Vld mogen eens uitleggen hoe zij dat denken door te voeren met deze PS." (Belga/EE)

Onze partners