Bart De Wever: 'De grondstroom is centrumrechts'

24/12/12 om 10:44 - Bijgewerkt om 10:44

Op 1 januari begint Bart De Wever als burgemeester in Antwerpen. Met zijn bestuurscoalitie van N-VA, CD&V en Open VLD geeft hij naar eigen zeggen een gezicht aan een 'Vlaamse grondstroom'. En die is volgens hem centrumrechts.

Bart De Wever: 'De grondstroom is centrumrechts'

Na de gemeenteraadsverkiezingen is veel gesproken over een 'Vlaamse grondstroom'. Denkt u in die termen?

De Wever: Sinds de Burgermanifesten van Guy Verhofstadt (Open VLD) omarmen vele Vlamingen een centrumrechtse analyse van de kerntaken van de overheid. Inzake migratie moet ze bepalen wie tot de res publica behoort en wie niet. Ze moet een rechtvaardige justitie waarborgen en sociaaleconomisch moet ze een partner zijn voor mensen die werken, ondernemen en sparen.

Dát is de grondstroom. Wie dat goed brengt, wint de verkiezingen. In 1999 is Guy Verhofstadt daarin geslaagd, maar hij is in de Wetstraat 16 op de klip van de PS gevaren. Nadien is Yves Leterme zo met het kartel CD&V/N-VA vastgelopen. En sinds 2010 is de N-VA in Vlaanderen de grootste partij, maar met het historische verschil dat wij niet azen op het premierschap om vervolgens ons programma in te slikken. Alleen is in 2011 een PS'er met een PS-programma en zonder een Vlaamse meerderheid de Wetstraat 16 ingetrokken.

Een eeuwige herhaling van hetzelfde dus?

De Wever:En toch is er een duidelijke stroom.Onder Verhofstadt uitte die zich in intellectuele verwondering over een nieuwe analyse. Onder Leterme was er al meer een gevoel van urgentie. Daarom is die quote over 'vijf minuten politieke moed' zo blijven hangen. Met het succes van de N-VA neemt de kwaadheid het stilaan over. Veel Vlamingen pikken het niet meer.

Moet de nieuwe bestuurscoalitie in Antwerpen die grondstroom een gezicht geven?

De Wever: Natuurlijk. Toen de N-VA in 2011 uit de federale regeringsonderhandelingen werd gezet, ben ik twee weken in een zwart gat beland. Ook ik was op de PS-klip en de krachten van het status-quo gestuit. Daarna heb ik me herpakt, maar ik wist ook dat we met het N-VA-discours alleen onmogelijk op hetzelfde elan tot in 2014 konden doorgaan. De gemeenteraadsverkiezingen waren geknipt om het al in een concrete vorm te gieten. Daarom was ik ook zo gebeten om in Antwerpen een ander bestuur in het zadel te brengen. (PAM)

Het volledige interview met Bart De Wever verscheen in Knack van 19 december.

Lees meer over:

Onze partners