Bart De Wever burgemeester van Antwerpen?

14/10/11 om 18:11 - Bijgewerkt om 18:11

Wordt Bart De Wever de volgende burgemeester van Antwerpen? Een peiling van Gazet Van Antwerpen plaatst hem alvast in pole position.

Bart De Wever burgemeester van Antwerpen?

© Reuters

Als het vandaag lokale verkiezingen zouden zijn in Antwerpen, dan zou N-VA afklokken op 31,2 procent van de stemmen. De sp.a van burgemeester Patrick Janssens moet het stellen met 26,1 procent, al voorspelt de peiling van Gazet van Antwerpen net evenveel voorkeursstemmen voor Janssens en diens N-VA-uitdager Bart De Wever. Vlaams Belang zou met 19,4 procent een pak van zijn kiezers verliezen.

Uit de GvA-peiling blijkt dat er maar twee ernstige kandidaten naar de Antwerpse burgemeesterssjerp dingen. Janssens (32,9%) en De Wever (32,5%) mogen zich opmaken voor een nek-aan-nekrace, terwijl Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter kansloos toekijkt met slechts 10,6 procent.

Schoon Verdiep

Het zijn uiteraard niet de voorkeurstemmen die de burgemeester leveren, maar wel een coalitie van partijen die samen de meerderheid halen. Na gemeenteraadsverkiezingen levert de grootste partij doorgaans (niet altijd) de burgemeester. Volgens deze peiling mag Bart De Wever stilaan het nieuwe behangpapier kiezen voor het Schoon Verdiep.

Groen! verdubbelt

Volgens dezelfde steekproef bij 1.000 Antwerpenaren mag Groen! rekenen op een verdubbeling van zijn aanhang tot 9,4 procent. Open Vld (5,7%) en CD&V (4,3%) vervellen tot kleine partijtjes. Al speelt natuurlijk ook de foutenmarge van 3,1 procent.

Annemie Turtelboom

Toch zou voor de liberalen nog niet alle hoop verloren zijn. Opmerkelijk is immers dat 15 procent van de ondervraagden zegt op Open Vld-minister Annemie Turtelboom te zullen stemmen, indien zij zou beslissen om naar Antwerpen te verhuizen.

Vrijdag pakte ook Het Nieuwsblad uit met een gelijkaardige peiling. Daarin haalde Bart De Wever (N-VA) 43,2%, Patrick Janssens (sp.a) 35%. (Belga/EE)

Onze partners