Bart De Wever betreurt Pim Fortuyn-uitspraak

07/02/13 om 02:26 - Bijgewerkt om 02:26

N-VA-voorzitter en burgemeester van Antwerpen Bart De Wever vindt dat hij zichzelf in de nasleep van de rel rond de homo-t-shirts beter niet vergeleken had met Pim Fortuyn. "Dat heeft geen kalmerend effect."

De Wever zat in het VRT-programma 'Reyers laat', waar hij in debat ging met Etienne Vermeersch. De Gentse filosoof was één van de velen die gereageerd hadden op het incident. Eerdere had De Wever debatten geweigerd met De Morgen-hoofdredacteur Yves Desmet en SP.A-politica Yasmine Kherbache.

De Wever was verrast door de rel, zei hij. Die begon met een interview met hem in de krant De Standaard. Daarin zei hij dat Antwerpse ambtenaren niet aan het loket mogen zitten met kleren die aangeven dat ze homoseksueel zijn. Die uitspraak kwam op de voorpagina van de krant terecht.

De Wever zei in 'Reyers Laat' dat hij vooraf niet de indruk had dat hij iets opmerkelijks gezegd had en voegde daaraan toe dat ook de Ombudsman van De Standaard, schrijver/journalist Tom Naegels, geoordeeld had dat de kop op de voorpagina slecht gekozen was.

Zelf gezocht

Op het hoogtepunt van de controverse, die dagenlang woede op de opiniepagina's en in de sociale media, vergeleek De Wever zich met Pim Fortuyn. Op de VRT zei hij te vrezen dat de hetze zo ver ging dat iemand op het idee zou komen om ook hem uit de weg te ruimen.

Had hij dat beter niét gezegd? "Wellicht niet", gaf hij toen aan presentator Lieven Van Gils. "Ik zal dat ook niet meer herhalen, want ik heb vandaag in Le Soir gelezen: 'Als er hem iets overkomt, heeft-ie dat zelf gezocht.' Het heeft niet direct een kalmerend effect als je zoiets zegt."

Voorzichtiger worden

De Wever gaf aan dat hij voor de Pim Fortuyn-uitspraak een zware dag had gehad vanwege niet nader gespecifieerde 'feiten in mijn persoonlijk leven.'

"Soms is teveel teveel", zei hij. "Maar ik ga dat niet meer herhalen, dat heeft geen zin.

Moet De Wever dan niet voorzichtiger worden, vroeg Van Gils. "Ik kan dat proberen", zei hij. "Maar ik vrees dat het karakterieel is."

Onze partners