Bart De Wever: 'Begin volgende week een regering'

11/07/14 om 12:11 - Bijgewerkt om 16:19

N-VA-voorzitter Bart De Wever laat verstaan dat de Vlaamse formatiegesprekken begin volgende week kunnen landen. 'Dit waren de moeilijkste onderhandelingen die we op Vlaams niveau hebben meegemaakt. Maar ik denk dat we begin volgende week kunnen afronden.'

Bart De Wever: 'Begin volgende week een regering'

Liesbeth Homans, Ben Weyts, Geert Bourgeois, Bart De Wever (N-VA), Kris Peeters, Wouter Beke en Hilde Crevits (CD&V) © BELGA

Volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever zouden de Vlaamse formatiegesprekken begin volgende week kunnen landen. "Ik hoop dat we begin volgende week kunnen afronden", zo zei De Wever in de marge van de 11 juli-viering in het Brusselse stadhuis. Ook andere N-VA-bronnen rekenen op een landing in de loop van volgende week.

Traditiegetrouw is er in een verkiezingsjaar op de Vlaamse feestdag van 11 juli een nieuwe regering gevormd. Dat is deze keer niet het geval. De Vlaamse onderhandelingen tussen N-VA en CD&V slepen langer aan dan gewoonlijk. Er moet nog een aantal belangrijke knopen worden doorgehakt.

Kinderbijslag

Vandaag liggen de onderhandelingen grotendeels stil, maar dit weekend zit de onderhandelingsagenda vol. Volgens CD&V-onderhandelaar Hilde Crevits ligt er nog een aantal "zware brokken" op tafel. Het gaat dan vooral over de nieuwe bevoegdheden die Vlaanderen met de zesde staatshervorming krijgt, gaande van de kinderbijslag tot de woonbonus. Keuzes over die knopen, hebben ook altijd belangrijke budgettaire consequenties. Op een timing wil Crevits zich niet laten vastpinnen. "Het belangrijkste is een goed akkoord", klonk het.

N-VA-voorzitter Bart De Wever erkent dat de onderhandelingen moeizamer lopen dan gedacht, maar spreekt zich toch uit over een timing. "Dit waren de moeilijkste onderhandelingen die we op Vlaams niveau hebben meegemaakt. Maar ik hoop en denk dat we begin volgende week kunnen afronden", aldus De Wever. (Belga/AVE)

Onze partners