Bart De Wever: '2013 wordt het jaar om het confederalisme voor te bereiden'

06/01/13 om 07:45 - Bijgewerkt om 07:45

Bart De Wever:

- Over ACW: 'Winstbewijzen van Belfius op zak houden en de miljardenschuld van het Dexia-debacle doorschuiven naar de belastingbetaler, je moet het maar durven.'

- Over het confederalisme: "2013 is het ideale jaar om ermee aan de slag te gaan. Want wat krijg je als je de cijfers van 2013 door elkaar gooit? Juist, 1302".

- Over de verkiezingen van 2014: "Gaan we met N-VA voor de noodzakelijke verandering of gaan we met Di Rupo naar het steeds verder uitpersen van de hardwerkende mensen? "

- Over zichzelf: 'Ik ga dit jaar fundamenteel vrolijk blijven. Want wie klaagt, is een Calimero en wie reageert op aanvallen is verzuurd.'

De N-VA wil het komende jaar gebruiken om het confederalisme voor te bereiden dat de partij na de verkiezingen van 2014 wil realiseren. Dat heeft partijvoorzitter Bart De Wever gezegd op het druk bijgewoonde nieuwjaarsfeest van de N-VA.

De Wever haalde ook zwaar uit naar de christelijke arbeidersbeweging, omdat die de arco-spaarders meegesleurd heeft in de val van Dexia.

De uithaal naar het ACW kwam er niet zomaar. Voor aanvang van het feest protesteerde de christelijke bediendenbond voor de deur tegen het economisch programma van de N-VA. Dat programma zou te weinig oog hebben voor kwetsbare mensen.

Die kritiek klopt niet, zei De Wever. "Koeken bakken en dan de koek verdelen, dat is het beleid dat de N-VA wil, maar wat Di Rupo en de

PS blokkeren. Er valt geen koek te verdelen als je de bakker wegjaagt".

De christelijke arbeidersbeweging heeft zelf boter op het hoofd in het Dexia-debacle, zei de N-VA-voorzitter. "Winstbewijzen van Belfius op zak houden en de miljardenschuld van het Dexia-debacle doorschuiven naar de belastingbetaler, je moet het maar durven. En dan hier komen zeggen dat de N-VA het niet goed voor heeft met de mensen".

De N-VA wil in 2014 de omslag maken naar het confederalisme en zal daarvoor in 2013 haar aanbod aan de kiezer uitwerken. "2013 is het ideale jaar om ermee aan de slag te gaan. Want wat krijg je als je de cijfers van 2013 door elkaar gooit? Juist, 1302".

De keuze in 2014 zal voor de Vlaamse kiezer duidelijk zijn, zei De Wever. "Gaan we met N-VA voor de noodzakelijke verandering of gaan we met Di Rupo naar het steeds verder uitpersen van de hardwerkende mensen? "

De N-VA is na de succesvolle gemeenteraadsverkiezingen, die de partij uiteindelijk 59 burgemeesters, 286 schepenen, 43 OCMW-voorzitters en meer dan 1.800 lokale mandatarissen opleverde, in goede doen. Naar het nieuwjaarsfeest in het Antwerpse bouwcentrum kwamen duizenden leden afgezakt.

De Wever zelf neemt zich alvast voor om in 2013 "fundamenteel vrolijk" te blijven. "Want wie klaagt, is een Calimero en wie reageert op aanvallen is verzuurd. Laat de honden maar blaffen, onze karavaan trekt verder".

Lees meer over:

Onze partners