Barbara Pas volgt Annemans op als fractievoorzitter

25/04/13 om 11:55 - Bijgewerkt om 11:55

Barbara Pas volgt Gerolf Annemans op als fractievoorzitter van Vlaams Belang in de Kamer.

De 32-jarige Barbara Pas volgt Gerolf Annemans op als Kamerfractieleider van Vlaams Belang. Dat heeft de fractie "met grote consensus, om niet te zeggen unanimiteit" beslist, zo kondigde Annemans na afloop van de vergadering aan.

Pas beloofde haar fractiegenoten dat ze inhoudelijk geen koerswijziging hoeven te verwachten, al moet er ruimte zijn om nieuwe thema's onder de
aandacht te brengen.

Na 26 jaar kondigde Annemans eerder deze week aan dat hij het fractievoorzitterschap wilde doorgeven. Hij wil zich focussen op het partijvoorzitterschap in de aanloop naar de stembusslag van volgend jaar en de partij "verder uitbouwen, moderniseren, krachtvoer geven en de vernieuwing van het politiek personeel voortzetten".

Met Pas kiest de partij voor een "radicale verjonging", aldus Annemans. Met haar 32 jaar is ze de jongste fractieleider in de Kamer, al is de keuze voor Pas geen echt grote verrassing. Opvallend is ook dat Vlaams Belang nu een vrouwelijke fractieleider heeft in zowel Kamer als Senaat, waar Anke Van dermeersch de plak zwaait.

"Zesentwintig jaar ervaring kan je niet zomaar vervangen", bracht Pas hulde aan haar voorganger. "Vriend en vijand zijn het er over eens dat Gerolf een van de meest erudiete en welbespraakte parlementsleden is".

Geen koerswijziging

Pas heeft naar eigen zeggen niet de ambitie haar voorganger te imiteren en heeft er ook geen zin in constant met hem te worden vergelijken. Inhoudelijk is ze alvast niet van plan grote koerswijzigingen door te voeren. De straffeloosheid, de communautaire tegenstellingen en de sociale impassen zijn immers niet verdwenen, stelde Pas. Ook op vlak van asiel en migratie beloofde ze de strijdbijl niet te begraven.

De komende weken en maanden belooft ze "stevig oppositiewerk" tegen het volgende luik van de zesde staatshervorming. Volgens Pas moet er ook ruimte zijn om nieuwe onderwerpen te beklemtonen. Ze haalde het voorbeeld aan van Europa, waarbij ze Vlaams Belang de enige echte EU- en euro-kritische partij in ons land noemde.

De 32-jarige Barbara Pas is handelsingenieur van opleiding. Ze zetelt sinds 2007 in de Kamer. Sinds dat jaar maakte ze ook deel uit van de gemeenteraad van Dendermonde. Sinds januari van dit jaar is ze ondervoorzitter van Vlaams Belang. (Belga/AVE)

Onze partners