Barack Obama komt in juni naar België

© Reuters
Walter Pauli

In juni zal Barack Obama de Navo en allicht ook de Europese Unie bezoeken in Brussel. Dat wordt vernomen in politieke en diplomatieke kringen.

De kogel is nog niet helemaal door de kerk, maar de kans is bijzonder groot dat de Amerikaanse president Barack Obama over twee maanden België bezoekt. Correcter: hij doet België aan. Het gaat namelijk niet om een officieel staatsbezoek aan België, maar wel aan de twee voornaamste internationale instellingen die in Brussel hun thuisbasis hebben: de NAVO en de Europese Unie. Het zou de eerste keer zijn in zijn vijf jaar als president dat Obama Brussel bezoekt.

Dat er onderhandeld wordt over de reis van Barack Obama naar Brussel in juni, is een vaststaand feit. De juiste agenda van het bezoek lijkt nog voorwerp van gesprek. Halt houden bij het NAVO-hoofdkwartier ligt voor de hand: elke Amerikaanse president die Brussel aandoet, bezoekt de NAVO. Deze keer heeft Obama nog een extra reden om naar Evere te komen. Zijn bezoek aan de NAVO zou een onderdeel zijn van de ‘afscheidsceremonie’ voor de Amerikanen in Afghanistan, waar ook de meeste NAVO-bondgenoten zich geëngageerd hebben.

Mislukking
Die oorlog was maar in beperkte mate een succes – Bin Laden is dood, de macht van de taliban is niet meer wat ze was – maar evenzeer een mislukking: Afghanistan in nog altijd niet gepacificeerd, het vanuit die regio aangestuurde moslimextremisme blijft een destabiliserende factor voor de wereldvrede, veel netwerken en internationale structuren zijn blijven bestaan. Maar Obama wil Afghanistan afsluiten met een positieve evaluatie, en mogelijk wil hij al voorzichtig de toekomstige agenda sturen. Een ontmoeting met de leiders van de NAVO-lidstaten, premier Elio Di Rupo incluis, is daarvoor een uitstekend platform.

Mogelijk bezoekt Obama ook de Europese Unie. Van in het begin van zijn tweede ambtstermijn heeft de Amerikaanse president hoog ingezet op een handelsverdrag met Europa: het Transatlantic Trade and Investment Pact. Over dat bijzonder belangrijke handels- en investeringsverdrag is weliswaar een principeakkoord bereikt tussen de VS en de EU, maar weinig meer dan dat. In dat kader zal Obama ook een paar Belgen spreken: Europees voorzitter Herman Van Rompuy voorop, en wellicht ook Karel De Gucht. Als Europees commissaris voor Handel moet hij samen met Ron Kirk, de voormalige Amerikaanse handelsgezant, de interne procedures opstarten opdat over een dergelijk pact onderhandeld kan worden. Obama heeft in Brussel niet alleen handen te schudden, maar ook geesten in beweging te krijgen. (WP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content