Banken in België slagen in stresstest

23/07/10 om 21:10 - Bijgewerkt om 21:10

De grote banken die in België werken, zijn geslaagd in de stresstest van de Europese Unie.

Dat het merendeel van de Europese banken de stresstest goed heeft doorstaan, weerspiegelt volgens minister van Financiën Didier Reynders (MR) de inspanningen die de voorbije jaren geleverd werden om het vertrouwen in de sector te herstellen.

De Europese banktoezichthouder CEBS publiceerde vrijdagavond na beurstijd de resultaten van de stresstest die werd uitgevoerd bij 91 grote Europese banken. De test peilde naar de weerbaarheid van de banken in een economisch en financieel noodscenario.

Daarbij slaagden uiteindelijk slechts zeven instellingen niet. Het grootste slachtoffer is het Duitse Hypo Real Estate.

KBC en Dexia slagen

De Belgische banken slaagden. UIt de test blijkt dat KBC over voldoende kernkapitaal zou blijven beschikken indien het ongunstigste scenario uit de test zich zou voordoen.

Ook de Frans-Belgische bank-verzekeraar Dexia slaagde in de stresstest. De bank beschikt eveneens over voldoende kernkapitaal om in de ongunstigste scenario's overeind te blijven.

Daarnaast halen ook de Nederlandse ING Bank en BNP Paribas Fortis, die in België werkzaam zijn, de minimale kapitaalnorm.

Europese banksector

Reynders reageerde ook tevreden op het 'zeer goede algemene
resultaat' van de Europese banksector, die uiteindelijk een 'zeer hoog' kapitaaloverschot kan voorleggen.

De minister, die tijdelijk voorzitter is van de Ecofin-raad, wijst wel op het belang van een snelle vooruitgang bij de hervorming van het financieel toezicht in Europa.

Over de oprichting van enkele nieuwe toezichthouders wordt nog onderhandeld tussen de Europese Commissie, het Europees Parlement en de 27 lidstaten.

In september zouden alle knopen moeten zijn doorgehakt om tegen januari 2011 van start te kunnen gaan.

Onze partners