'Band tussen Brussel en Wallonië is fundamenteel' (Rudy Demotte)

14/01/12 om 16:48 - Bijgewerkt om 16:48

De band tussen Brussel en Wallonië moet behouden blijven en duurzaam worden gemaakt. Dat stelt Waals minister-president Rudy Demotte, tevens de regeringsleider van de Franse gemeenschap.

'Band tussen Brussel en Wallonië is fundamenteel' (Rudy Demotte)

© Image Globe

Hij reageert daarmee op uitspraken van zijn partijgenoot en collega in de regering Jean-Claude Marcourt in La Libre Belgique. In "La Libre" herhaalde Marcourt zijn regionalistisch credo, waaronder België is gefundeerd op drie grote gewesten (Vlaanderen, Wallonië en Brussel) en stelde hij dat de Federatie Wallonië-Brussel zou moeten worden afgebroken en heropgebouwd, omdat ze "met niets meer overeenstemt".

"De sterke band die Brussel en Wallonië verenigt is onvergankelijk en moet dat blijven. Die band vertaalt zich door middel van een institutioneel instrument dat de solidariteit tussen de Walen en Franstalige Brusselaars bevestigt. Indien die instelling vanzelfsprekend kan evolueren om beter aan te sluiten op de noden van de bevolking, dan nog is de band tussen Walen en Brusselaars fundamenteel en moet hij worden behouden en versterkt", zegt Demotte.

Federatie Wallonië-Brussel

In 2008 bepleitten de ministers-presidenten Rudy Demotte en Charles Picqué de oprichting van een federatie Wallonië-Brussel, die de Franse gemeenschap moest vervangen, om zo de banden tussen beide gewesten te bevestigen. In april 2011 besliste een commissie Wallonië-Brussel effectief tot de naamsverandering over te gaan. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners