Bacquelaine: ‘Deel van loonsverhoging moet naar aanvullend pensioen gaan – het gewone pensioen volstaat niet’

© belga

Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) eist dat een deel van de loonsverhogingen naar het aanvullend pensioen gaat. “Het wettelijk pensioen alleen volstaat niet voor een financieel onbezorgde oude dag”.

Dat zegt minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine in een interview met De Tijd. “De sociale partners zouden de loonmarge deels moeten besteden aan hogere bijdragen voor het aanvullend pensioen in plaats van aan onmiddellijke loonsverhogingen”.

De vakbonden en de werkgeversorganisaties moeten in de Groep van Tien uitmaken hoe sterk de lonen mogen stijgen boven op de automatische loonindex.

In een brief heeft Bacquelaine Michèle Sioen, de voorzitster van de Groep van Tien, gewezen op het belang van het aanvullend pensioen bij die onderhandelingen. “Het wettelijk pensioen alleen volstaat niet voor een financieel onbezorgde oude dag”, stelt de Franstalige liberaal.

‘Het had erger gekund’

Dat is een harde boodschap voor een minister van Pensioenen, niet in het minst omdat velen het met dat wettelijk pensioen moeten stellen en niet kunnen rekenen op een aanvullend pensioen. Maar het had nog erger gekund, stelt Bacquelaine. “Zonder de hervormingen van deze regering hadden we over 20 tot 30 jaar het wettelijk pensioen drastisch moeten verlagen”, zegt hij.

De belangrijkste pensioenhervorming van de regering-Michel is het verhogen van de wettelijke pensioenleeftijd tot 66 jaar in 2025 en tot 67 jaar in 2030.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content