Baby Jasper overleden: ‘Toestel had nooit gebruikt mogen worden’

© Belga

In het AZ Sint-Jan in Brugge is baby Jasper overleden. De baby raakte in een coma toen hij na een routineoperatie een overdosis lachgas kreeg toegediend. De leverancier van het toestel zegt nu dat het niet gebruikt mocht worden.

De ingreep van baby Jasper gebeurde in een gloednieuwe operatiekamer. Die is uitgerust met allerlei medische apparatuur. De plaatsing van de gasleidingen gebeurde door de gespecialiseerde firma Acertys uit Aartselaar.

‘Installatie was niet gebruiksklaar’
“Van een technisch mankement is geen sprake. De installatie was nog niet gebruiksklaar”, zegt algemeen directeur Brigitte De Vet in “Het Nieuws” op vtm.

Het operatiekwartier 6, waar het incident gebeurd is, werd nog niet vrijgegeven voor ingebruikname, luidt het. “Volgens mijn procedure gebeurt dat pas op het einde van de installatie, een CE-keuring volgens de normen. Daarover zijn er strikte procedures bij ons. En deze keuring is nog niet gebeurd”, zegt De Vet.

‘Installatie mocht niet gebruikt worden’
Volgens De Vet had die installatie niet mogen gebruikt worden. “Ik heb ze niet vrijgegeven om te gebruiken. Zo zou ik het willen verwoorden.”

De leverancier van het toestel legt daarmee een zware verantwoordelijkheid bij het ziekenhuis en wijst zelf mogelijke schuld voor de dood van de baby van de hand.

De Brugse procureur Berkvens maakte het overlijden van baby Jasper bekend. De procureur gaf geen verdere commentaar en vroeg om de ouders de nodige rust te gunnen.

In het AZ Onze-Lieve-Vrouw Ter Linden in Knokke onderging Jasper vorige week een routineoperatie. Hij kreeg buisjes in de oren en zijn poliepen werden verwijderd. Bij het ontwaken uit de verdoving liep het fout.

HartstilstandDoor een technisch falen van de gloednieuwe apparatuur kreeg Jasper te veel lachgas toegediend waardoor hij een hartstilstand kreeg en in coma belandde. De baby werd overgebracht naar het ziekenhuis in Brugge, waar hij overleed.

Het onderzoek loopt nog. De ouders willen de resultaten van dat onderzoek afwachten alvorens stelling in te nemen. “Het gaat niet om een medische fout, wel een technische”, zegt de moeder van de baby. “We hebben vertrouwen in het gerecht”, aldus de vader. “Ik wil eerst zwart op wit zien wat er gebeurd is.”

De leverancier van de apparatuur ontkent nu dus dat het om een technische fout ging en zegt dat het toestel nooit gebruikt had mogen worden. (Belga/TE/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content