B Plus: Een verkiezingsuitslag vol tegenstrijdigheden

15/06/10 om 14:59 - Bijgewerkt om 14:59

"Er zijn amper Vlamingen die het land willen splitsen, toch stemt men massaal op een separatistische partij."

Tony Van De Calseyde, ondervoorzitter van de Belgicistische drukkingsgroep B Plus: 'Het is een kiesuitslag vol tegenstrijdigheden. Er zijn amper Vlamingen die het land willen splitsen, toch stemt men massaal op een separatistische partij.

Enerzijds een gevolg van drie jaar onverantwoordelijk bestuur waarin niets werd verwezenlijkt. Daarvoor hebben politici aan beide zijden van de taalgrens boter op het hoofd. Anderzijds bewijst het dat politici al lang niet meer worden verkozen op basis van de inhoud van hun programma, maar op basis van hun geloofwaardigheid. En daarin scoort Bart De Wever blijkbaar bijzonder goed.

De Wever voerde dezelfde campagne als Yves Leterme in 2007. Hij zegt: 'Ik ben moedig, de anderen niet en daarom kan ik wél bakens verzetten'. Naar mijn mening heeft De Wever de vorige communautaire onderhandelingen eigenhandig verknoeid, sta me dus toe dat ik eerder sceptisch ben.

Ik meen trouwens dat ze bij N-VA met een ei in hun broek zitten. Deze uitslag dwingt hen verantwoordelijkheid te nemen, maar gaan ze echt een Belgische regering leiden of blijven ze liever aan de zijlijn staan? In ieder geval moet er structureel iets worden opgezet opdat politici van noord en zuid elkaar meer zien en vaker spreken. Alleen zo geraken we echt vooruit in dit land.'

Lees meer over:

Onze partners