B-H-V: grote respons op oproep niet te gaan zetelen

20/05/10 om 18:49 - Bijgewerkt om 18:49

Drieduizend mensen hebben al gemeld dat ze weigeren te zetelen in een kies- of telbureau.

Bijna drieduizend mensen hebben al geweigerd om bij de verkiezingen op 13 juni te zetelen in een kies- of telbureau uit protest tegen de niet-splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde. Dat meldt de werkgroep B-H-V.

De werkgroep, die bestaat uit de Vlaamse Volksbeweging, het Taalaktiekomitee en het Halle-Vilvoorde-Komitee, lanceerde haar campagne vorige week.

Volgens een tussentijdse balans die donderdag werd vrijgegeven, hebben al 2.982 personen gemeld dat ze zullen weigeren om te zetelen.

Dat is het dubbele van de 1.500 mensen die zich bij een gelijkaardige actie bij de verkiezingen in 2007 als 'dienstweigeraar' hadden gemeld.

Van hen werden er uiteindelijk 188 opgeroepen om effectief te zetelen.

Nadien werden 69 dienstweigeraars voor de rechter gedagvaard. De 61 onder hen die in Vlaams-Brabant werden gedagvaard, zijn door het hof van beroep vrijgesproken. Vier anderen kregen een boete met uitstel.

Bij vervolging worden de betrokkenen bijgestaan door de werkgroep B-H-V.

Zeventiende gemeente boycot organisatie

Intussen is er een zeventiende gemeente uit Halle-Vilvoorde (op een totaal van 35 gemeenten) die niet meewerkt aan de organisatie van de verkiezingen uit protest tegen de niet-splitsing van B-H-V.

Het gaat om Liedekerke, waar het schepencollege donderdag heeft beslist om in te gaan op de oproep van de Conferentie van burgemeesters van Halle-Vilvoorde.

Onze partners