Autosnelwegen slokken asfalt gemeentewegen op

12/04/11 om 09:19 - Bijgewerkt om 09:19

De werken aan autosnelwegen in ons land slokken alle beschikbare mankracht en asfalt op. Daardoor kan er niet gewerkt worden aan gewestwegen.

Autosnelwegen slokken asfalt gemeentewegen op

© Thinkstock

"Aannemers moeten burgemeesters teleurstellen, maar autosnelwegen gaan nu eenmaal voor", zegt wegenbouwer Aswebo in Het Laatste Nieuws. Met haar actieplan is Vlaams minister van Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V) aan een hersteloperatie bezig, maar alleen van de gewest- en autosnelwegen. Dit jaar slorpen die autosnelwegen 75 kilometer aan asfalt op, 20 kilometer meer dan vorig jaar.

ExxonMobil, de grootste asfaltproducent in de Benelux, kan de vraag niet bijbenen. "In maart hebben we dubbel zoveel bestellingen binnengekregen als normaal. Die hebben we helaas niet allemaal kunnen voldoen", zegt Remko Kruithof van ExxonMobil. Ook voor april ligt de vraag al hoger dan normaal.

Grootste slachtoffer in de race om asfalt zijn de gemeenten. En dan gaat het niet alleen om putjes die niet gevuld raken. Aannemers en asfaltbedrijven moeten nu eenmaal hun prioriteiten stellen. Putten of schade aan gemeentewegen herstellen, staat niet bovenaan het lijstje. De grote orders gaan immers voor. (Belga)

Onze partners