Autopsierapport: buschauffeur was niet onder invloed

© Reuters

Het Zwitserse openbaar ministerie heeft het autopsieverslag over het busongeval in Sierre klaar. De chauffeur was niet onder invloed van drugs of alcohol.

Vijf maanden na het busongeval in het Zwitserse Sierre heeft het openbaar ministerie van het kanton Wallis het autopsieverslag klaar. Daaruit blijkt dat de buschauffeur niet onder invloed was van alcohol of drugs. Er zal verder onderzoek worden verricht naar de mogelijke gevolgen van een coronaire pathologie die bij de man werd vastgesteld, en het dagelijkse gebruik van een antidepressivum.

In juni raakte al bekend dat de bus technisch in orde was, dat de chauffeur niet te snel reed en dat er niks verkeerd was met de tunnel waar het ongeval gebeurde. Procureur Olivier Elsig van Wallis liet op een persconferentie toen verstaan dat de oorzaak van het busongeval wellicht bij de buschauffeur moest worden gezocht.

Op basis van de toxicologische analyses kan nu uitgesloten worden dat de bestuurder onder invloed was van alcohol of verdovende middelen, leert het autopsieverslag. Hij overleed aan de gevolgen van de verwondingen die hij bij het ongeval opliep.

Coronaire pathologie

Bij de man werd wel een coronaire pathologie aangetroffen in de vorm van een atherosclerose (ophoping van vetafzettingen) in de linkerkransslagader met een vernauwing van minimaal 60 procent. “Deze pathologie kan hartritmestoornissen of zelfs een infarct veroorzaken”, luidt het. “Problemen die in de hand gewerkt kunnen worden door andere risicofactoren die de chauffeur vertoonde, zoals roken of te veel vet in het bloed.”

Geen bewijs dat pathologie oorzaak is

Er is echter geen bewijs dat die pathologie aan de oorsprong ligt van een malaise die het verlies van de controle over het voertuig door de betrokkene zou kunnen verklaren. De buschauffeur nam dagelijks een antidepressivum. In zijn bloed werd paroxetine vastgesteld. “De gemeten concentratie situeert zich binnen de vastgestelde waarden na inname van een therapeutische dosis”, klinkt het.

Er zal nu verder onderzoek worden gedaan naar de mogelijke gevolgen van de coronaire pathologie en het gebruik van het antidepressivum.

Twee chauffeurs

Er waren twee chauffeurs voor de bus. De jongste, een dertiger, had enkele minuten voor het ongeval het stuur overgenomen van zijn oudere collega, die het bochtige en bergachtige begin van de rit voor zijn rekening had genomen. Het Zwitserse gerecht nam de rusttijden van beide chauffeurs tot 28 dagen voor het ongeval onder de loep.

“De chauffeurs hebben de wekelijkse en dagelijkse rusttijden tijdens de week en 30 uur voor het ongeval nageleefd”, aldus het verslag. De komende dagen wordt nog de expertise van de beelden van de bewakingscamera’s in de tunnel (met ook een modellering in driedimensionaal) vrijgegeven.

Behalve de verdere onderzoeken zal nog een analyse plaatsvinden van de gegevens van de gsm van de chauffeur. Het Zwitserse gerecht zal ook nog bijkomende inlichtingen over de man opvragen, zoals zijn gerechtelijk verleden op het vlak van wegverkeer en zijn loopbaan.

28 slachtoffers

Bij het busongeval in Sierre op 13 maart vielen 28 slachtoffers: 22 kinderen uit basisschool ’t Stekske uit Lommel en de Sint-Lambertusschool in Heverlee, 2 chauffeurs en 4 begeleiders. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content