Audiëntie met koningin Mathilde zet kwaad bloed bij N-VA

13/06/16 om 13:38 - Bijgewerkt om 14:29

N-VA vindt het niet kunnen dat koningin Mathilde de voorzitter van de Wereldbank op audiëntie ontvangt omdat de koningin niet politiek gedekt zou zijn.

Audiëntie met koningin Mathilde zet kwaad bloed bij N-VA

Koningin Mathilde © Belga

De voorzitter van de Wereldbank Jim Yong Kim mag woensdag op audiëntie bij koningin Mathilde. N-VA'er Hendrik Vuye ziet daar echter staatsrechtelijke problemen in, aangezien de koningin niet politiek gedekt zou zijn. Audiënties zijn voorbehouden voor de koning.

"Staatsrechtelijk niet denkbaar, toch gebeurt het", argumenteerde Vuye. Volgens hem is de koningin niet politiek gedekt en dreigen dus problemen indien zich een incident voordoet.

Op het paleis is men echter duidelijk. "Het is niet de eerste keer en het zal ook niet de laatste keer zijn", aldus woordvoerder Pierre-Emmanuel De Bauw.

VN-doelstellingen

De audiëntie kadert in de rol die koningin Mathilde opnam als uitdrager van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. "Dit is geen politieke ontmoeting, maar het is uiteraard in overleg met de regering verlopen. Voornamelijk met minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo."

Het paleis had in januari aangekondigd dat de koningin samen met een vijftiental andere eminenten zou helpen met het mobiliseren van de internationale gemeenschap voor het realiseren van de nieuwe VN-doelstellingen. Die nieuwe reeks doelstellingen volgde op de millenniumdoelstellingen waarvan de deadline op 2015 lag. (Belga/TE)

Onze partners