Aswolk: Belgisch luchtruim blijft open

10/05/10 om 09:38 - Bijgewerkt om 09:38

Het Belgische luchtruim gaat voorlopig niet dicht als gevolg van de aswolk van de IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull. De piloten moeten wel na elke vlucht blijven rapporteren.

Aswolk: Belgisch luchtruim blijft open

© Epa

Dat heeft Jan Pauwels, de woordvoerder van staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe, maandag meegedeeld. Het luchtruim blijft ook dinsdag open voor het luchtverkeer.

De aswolk verstoorde afgelopen weekend opnieuw het luchtverkeer in grote delen van Zuid- en Centraal-Europa. Verschillende luchthavens in Spanje, Portugal, Noord-Italië, Kroatië, Frankrijk en Duitsland werden tijdelijk gesloten en honderden vluchten afgelast.

Verdund
Volgens Pauwels zijn de meteorologische vooruitzichten voor maandag goed. Het Belgische luchtruim zou zich in een erg verdund deel van de aswolk bevinden.

Het kabinet-Schouppe laat verder weten dat ook in de rest van Europa maandag geen problemen worden verwacht, met uitzondering van Portugal, IJsland en de Atlantische Oceaan. Passagiers naar die bestemmingen zouden dus hinder kunnen ondervinden.

Drie keer per dag vindt er overleg plaats over de situatie voor België. Tot nu toe rapporteerden piloten nog geen problemen, zei Pauwels.

Maandagavond meldde het kabinet-Schouppe dat het luchtruim ook dinsdag openblijft.

Lees meer over:

Onze partners