Assisenproces Kim De Gelder start op 19 februari

03/10/12 om 14:28 - Bijgewerkt om 14:28

De Gelder staat in Gent terecht voor vier moorden en 25 moordpogingen.

Assisenproces Kim De Gelder start op 19 februari

© Belga

Kim De Gelder bracht op 23 januari 2009 twee baby's en een 54-jarige vrouw om het leven in kinderdagverblijf Fabeltjesland in Sint-Gillis-Dendermonde. Hij bekende ook dat hij op 16 januari de moord pleegde op de 72-jarige Elza Van Raemdonck in Vrasene.

De Gelder moet zich in Gent voor de volksjury verantwoorden voor vier moorden en 25 moordpogingen. Op 11 januari volgt een preliminaire zitting in de assisenzaak, waarbij de voorzitter onder meer de lijst met getuigen zal vastleggen. De jury wordt samengesteld op 19 februari en de zitting ten gronde start op 22 februari om 14 uur, zo meldt persrechter Martin Minnaert.

Het proces zal vermoedelijk vier weken in beslag nemen, maar op de preliminaire zitting wordt de kalender pas vastgelegd.

Achter glas?

Het proces vindt plaats in het nieuwe gerechtsgebouw aan de Opgeëistenlaan in Gent. Voor het proces zullen bijzondere veiligheidsmaatregelen gelden. Over de omvang van de maatregelen is nog niets officieel beslist. Het gerecht overweegt De Gelder achter glas te plaatsen, wat niet gebruikelijk is in de Gentse assisenzaal.

Ook over de praktische kant van het proces zijn nog geen details bekend. De assisenzaal is nog niet voorzien op het groot aantal advocaten van de burgerlijke partijen en familieleden van slachtoffers, en de verwachte aanzienlijke opkomst van de pers.

(On)toerekeningsvatbaar

Verwacht wordt dat het proces opnieuw draait rond de vraag of De Gelder toerekeningsvatbaar is. Volgens advocaat Jaak Haentjens was zijn cliënt ontoerekeningsvatbaar en moest hij geïnterneerd worden, maar de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling verwees De Gelder in juni naar het hof van assisen.

De confrontatie van de psychiaters en psychologen van de verdediging met die van het openbaar ministerie wordt cruciaal, zo gaf de verdediging van De Gelder eerder aan. Het openbaar ministerie wordt vertegenwoordigd door Yves Van Den Berge, substituut-procureur-generaal bij het hof van beroep te Gent. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners