Assisenproces De Gelder: Jury uitgeloot

© belga

De jury voor het proces-De Gelder is geloot. Acht mannen en vier vrouwen zullen tijdens het proces oordelen over schuld en straf.

Het langverwachte assisenproces van Kim De Gelder is begonnen met de samenstelling van de jury. De Gelder, beschuldigd van vier moorden en 25 moordpogingen, liet zich al snel opmerken. Hij wilde “een aantal zaken zeggen”, maar voorzitter Koen Defoort verhinderde dat.

Acht mannen en vier vrouwen zetelen in jury

De jury in het proces van Kim De Gelder zal bestaan uit acht mannen en vier vrouwen. De advocaat van de beschuldigde, Jaak Haentjens, weigerde negen keer een jurylid. Dat is het maximale aantal toegestane wrakingen voor de verdediging. Er werden ook zes plaatsvervangers aangeduid.

De verdediging en het openbaar ministerie mochten elk negen wrakingen doen. Daarbij mochten ze niet zeggen waarom ze iemand niet in de jury willen. Haentjens weigerde vooral mannen. Het openbaar ministerie weigerde een man en een vrouw, maar pas toen de plaatsvervangers geloot werden.

Het jurylid dat als eerste uit de loting komt en niet werd gewraakt, in dit geval een vrouw, wordt automatisch hoofd van de jury. De jury kon dat nog veranderen, maar na kort overleg werd besloten dat de vrouw hoofd van de jury blijft.

De voorzitter van het hof, Koen Defoort, feliciteerde de juryleden “dat ze zich niet aan hun taak probeerden te onttrekken”.

Loting van 70 kandidaat-juryleden start met uur vertraging

Via een systeem van loting en wraking werd de twaalfkoppige jury samengesteld. Er werden dus ook zes plaatsvervangers aangeduid worden. De zitting startte na de middag een uur later dan gepland. Het hof kreeg een applausje van enkele kandidaat-juryleden toen de zitting werd geopend. Waarom de zaak met vertraging startte, maakte voorzitter Koen Defoort niet bekend.

De voorzitter had dinsdagvoormiddag alle kandidaat-juryleden gevraagd of ze konden zetelen voor het proces. Van de 180 opgeroepen juryleden waren er ongeveer 150 aanwezig in de assisenzaal. Het hof hield rekening met een reeks vrijstellingen en hield 70 juryleden over die uitgeloot kunnen worden. Eén man daagde uiteindelijk zonder geldige reden niet op voor de jurysamenstelling, hoewel hij correct was gedagvaard.

Na de loting kunnen de verdediging en het openbaar ministerie elk negen kandidaat-juryleden wraken.

180 kandiaat-juryleden in plaats van 90: ‘Bijzondere assissenzaak’

Er werden180 mensen opgeroepen om potentieel deel uit te maken van de volksjury. Omdat het proces minstens een maand zal duren, werden 180 kandidaat-juryleden opgeroepen in plaats van de normale 90. Defoort benadrukte dat het gaat om een “bijzondere assisenzaak”, maar stelde meteen gerust dat “niemand schrik moet hebben”. Een voor een konden de potentiële juryleden uitleg komen geven over eventuele problemen om te komen zetelen. Er waren heel wat ziektebriefjes en velen verwezen naar hun werk. Wellicht zal niet met alle vragen tot vrijstelling rekening gehouden kunnen worden.

De Gelder: ‘Ik wil nog een aantal dingen zeggen’

De Gelder liet zich al snel opmerken. Toen Luyckx zijn verzoekschrift had ingediend, mocht ook de beschuldigde daar zijn zeg over doen. “Ik sluit me aan bij mijn raadsman. Voor ik ga, wens ik eerst nog een paar andere zaken te zeggen”, verklaarde hij. Defoort weigerde dat omdat De Gelder later in het proces nog aan het woord komt.

De Gelder moet lang nadenken over identiteit

Omstreeks 9 uur kwam Kim De Gelder, die beschuldigd wordt van vier moorden en 25 moordpogingen, met twee beveiligde politievoertuigen aan in het gerechtsgebouw. Gevraagd naar zijn leeftijd en verblijfplaats, moest hij telkens lang nadenken.

De Gelder heeft korter haar dan tijdens zijn vorige verschijning op de preliminaire zitting. Hij draagt een zwart pak en is ongeschoren. “Mijn naam is De Gelder. Mijn voornaam is Kim”, zei hij gevraagd naar zijn identiteit door de voorzitter. “Ik ben 24 jaar oud momenteel”, antwoordde hij, nadat hij een vijftal seconden moest nadenken. “Op het moment van de feiten was ik werkloos”, zei hij na een gelijkaardige aarzeling.

De 24-jarige De Gelder pleegde op 16 januari 2009 de moord op de 72-jarige Elza Van Raemdonck in Vrasene en bracht een week later twee baby’s en een 54-jarige vrouw om het leven in kinderdagverblijf Fabeltjesland in Sint-Gillis-Dendermonde.

Begin proces: meteen opgeschort

De Gelder werd omstreeks het gerechtsgebouw binnengereden via de publieksparking. Zo ontweek hij fotografen en cameraploegen die aan de achterkant van het gerechtsgebouw aan de Opgeëistenlaan in Gent stonden te wachten. Ondertussen liep de assisenzaal vol met kandidaat-juryleden.

Enkele minuten nadat De Gelder aarzelend zijn naam, leeftijd, geboorteplaats en verblijfplaats had bevestigd, werd het proces opgeschort. Kris Luyckx, advocaat van familie van kinderen die de aanslag van De Gelder overleefden, wilde dat de burgerlijke partijen ook juryleden kunnen weigeren. Volgens de wet is dat enkel weggelegd voor het openbaar ministerie en de verdediging. Openbaar aanklager Yves Van Den Berge en Jaak Haentjens, de advocaat van De Gelder, eisten dat het verzoek afgewezen werd. “Dit is een slecht signaal dat de burgerlijke partij geeft. De wet voorziet dat niet”. Het verzoek werd geweigerd in een tussenarrest.

Zoveel mogelijk slachtoffers

In Sint-Gillis-Dendermonde drong De Gelder op 23 januari 2009 de crèche Fabeltjesland in de Vijfde Januaristraat binnen. Met een mes stak hij Corneel Vermeir en Leon Garcia-Arbesu dood, beiden negen maanden oud. Hij bracht ook de 54-jarige verzorgster Marita Blindeman om.

Omdat het gerecht ervan uitgaat dat De Gelder de bedoeling had om zoveel mogelijk slachtoffers te maken, wordt hij beschuldigd van poging tot moord op 22 aanwezigen in het kinderdagverblijf. De 16 kinderen en zes volwassenen zijn burgerlijke partij als slachtoffer van poging tot moord.

Na een huiszoeking in het appartement van De Gelder in Sinaai kwam aan het licht dat hij verantwoordelijk was voor de dood van de 72-jarige Elza Van Raemdonck in de Galgstraat in Vrasene, deelgemeente van Beveren. Hij bekende dat hij zich op 16 januari vermomd had als een controleur die een waterstaal wou nemen. Het slachtoffer liet de jongeman binnen en in de slaapkamer stak De Gelder haar 17 keer met een mes.

Uit verder onderzoek bleek volgens het gerecht dat De Gelder op 14 januari 2009 een moordpoging had ondernomen op een gezin in dezelfde straat als Van Raemdonck. De drie leden van het gezin zijn ook geregistreerd als burgerlijke partij. De verdediging betwist de moordpogingen in Beveren, omdat de slachtoffers niet aanwezig waren toen De Gelder er voor een slotvaste duur stond.

Toerekeningsvatbaar of niet?

Volgens de gerechtspsychiaters is De Gelder toerekeningsvatbaar. De psychiaters en psychologen aangezocht door Jaak Haentjens, de advocaat van De Gelder, stellen dat de man ontoerekeningsvatbaar is.

De kamer van inbeschuldigingstelling in Gent achtte De Gelder toerekeningsvatbaar en verwees hem op 28 juni vorig jaar door naar het hof van assisen van Oost-Vlaanderen. De jury van het assisenhof zal definitief moeten beslissen of De Gelder toerekeningsvatbaar en schuldig is. Als hij ontoerekeningsvatbaar wordt bevonden, wordt hij geïnterneerd.

Het hof van assisen wordt voorgezeten door Koen Defoort, raadsheer bij het hof van beroep in Gent. De assessoren zijn Marleen Ramboer en Hans De Waele, beiden rechter in eerste aanleg in Gent. Kim De Gelder wordt verdedigd door Jaak Haentjens. Yves Van Den Berge, substituut-procureur-generaal bij het hof van beroep in Gent, vertegenwoordigt het openbaar ministerie. (Belga/TE/SD/EA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content