Asielopvang: Francken en Jambon gaan praten met burgemeesters

18/09/15 om 15:54 - Bijgewerkt om 15:54

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (beiden N-VA) gaan volgende week praten met de burgemeesters van gemeenten waar opvangplaatsen voor asielzoekers worden voorzien.

Asielopvang: Francken en Jambon gaan praten met burgemeesters

© BELGA

Dat heeft Theo Francken verklaard na afloop van de ministerraad. De staatssecretaris begrijpt dat een aantal burgemeesters niet altijd enthousiast reageren op de komst van de asielzoekers, 'maar een buitengewone situatie vereist buitengewone maatregelen'.

Misnoegd

De ministerraad boog zich vrijdag opnieuw over het asieldossier - meer concreet over de spreiding van de opvangplaatsen voor asielzoekers. Vorige week zette de ministerraad het licht op groen voor 8.000 extra plaatsen. Daarvan worden er 5.000 gezocht via een openbare aanbesteding. De overige 3.000 plaatsen komen op nieuwe sites en op bestaande locaties die worden uitgebreid.

Vorige week werden Leopoldsburg (Moorslede), Lanaken en Namen geciteerd. Daar werden respectievelijk 500, 120 en 400 plaatsen voorzien. Vrijdag stond de verdeling van de andere plaatsen op de agenda. Volgens Francken werden alles samen 3.725 plaatsen uitgedokterd, het leeuwendeel op militaire faciliteiten. Daarbij horen ook Koksijde (400) en Lombardsijde (300). Vanuit beide gemeenten werd al misnoegd gereageerd op het nieuws, dat donderdag uitlekte.

De staatssecretaris zei respect te hebben voor de burgemeesters - 'ik ben zelf burgemeester' -, maar voegt er aan toe dat 'de kazernes liggen waar ze liggen'. Wel wil hij zo snel mogelijk met zijn partijgenoot Jambon met de burgemeesters gaan praten. 'Zij zitten met een aantal vragen, zoals over de veiligheid', luidde het. (Belga)

Onze partners