Asielcrisis kost Vlaanderen dit jaar 120 miljoen extra: 'Voorziene budget zal niet volstaan'

02/02/16 om 09:34 - Bijgewerkt om 09:33

De Vlaamse regering trekt dit jaar 120,8 miljoen euro extra uit om de asielcrisis het hoofd te bieden. Dat blijkt uit een antwoord van Vlaams minister van Financiën Annemie Turtelboom (Open Vld) op een vraag van Chris Janssens (Vlaams Belang). Het is de eerste keer dat de Vlaamse regering een gedetailleerd overzicht ter beschikking stelt, schrijft Het Belang van Limburg dinsdag.

Asielcrisis kost Vlaanderen dit jaar 120 miljoen extra: 'Voorziene budget zal niet volstaan'

© BELGA

Van de 120,8 miljoen is al 40,4 miljoen euro toegewezen. De helft gaat naar onderwijs, vooral om het aanbod cursussen Nederlands Tweede Taal uit te breiden. Voor bijkomende inburgeringstrajecten en toeleidingen naar taallessen Nederlands wordt 11,8 miljoen euro voorzien.

De welzijnssector krijgt 5,7 miljoen euro extra om 58 extra plaatsen woonbegeleiding voor buitenlandse minderjarigen te creëren en de VDAB krijgt 2,5 miljoen euro extra voor specifieke acties voor erkende vluchtelingen. Er worden ook 215 extra krachten aangeworven, vooral bij de inburgeringsagentschappen, de Centra voor Algemeen Welzijnswerk en de VDAB.

"Het voorziene budget zal niet volstaan", aldus Janssens. "De Vlaamse regering onderschat de gevolgen van de asielcrisis allicht bewust, omdat ze beseft dat het draagvlak voor de asielopvang verdwijnt." (Belga/NSK)

Onze partners