Asbest in oude telefooncellen

14/08/13 om 08:55 - Bijgewerkt om 08:55

In ongeveer duizend telefooncellen van Belgacom zit asbest in de vloer. Belgacom benadrukt dat er geen gezondheidsrisico is.

Asbest in oude telefooncellen

© Belga

Momenteel zijn er nog 3.834 telefooncellen in gebruik in België, waarvan in een derde asbest aanwezig is in het vloerpaneel, schrijft De Morgen.

"Wij schatten dat ongeveer 1.000 telefooncellen met asbest in gebruik zijn", legt woordvoerder Haroun Fenaux uit. Het is echter onmogelijk te achterhalen waar de oude telefooncellen precies staan. Ze staan verspreid over het hele land.

Verboden in hele Europese Unie

Volgens Belgacom is er absoluut geen reden om te vrezen voor de gezondheid van de gebruikers of van de technici. "Wij hebben tests uitgevoerd en er komt geen asbeststof uit de vloer", zegt Fenaux. Een gespecialiseerde firma is de overgebleven telefooncellen momenteel aan het verwijderen. "Als er een gevaar was, zouden die telefooncellen al lang niet meer in gebruik zijn."

Asbest werd jarenlang veelvuldig gebruikt in allerhande toepassingen zoals golfplaten en dakbedekking. Maar sinds 1 januari 2005 is het gebruik en het op de markt brengen van asbesthoudende producten in de hele Europese Unie verboden.

Ontmanteling telefooncelpark

Het inademen van asbestvezels kan asbestose en verschillende vormen van kanker veroorzaken. Belgacom is trouwens volop bezig met de ontmanteling van zijn telefooncelpark. Voor eind 2015 moeten de laatste telefooncellen verdwijnen. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners