Artsen rekenen de ziekteverzekering teveel aan

05/06/13 om 05:12 - Bijgewerkt om 05:12

Zorgverleners gaan niet altijd correct om met de prestaties die ze doorrekenen aan de ziekteverzekering.In 2012 werden meer dan een half miljoen misbruiken vastgesteld.

Artsen rekenen de ziekteverzekering teveel aan

© Thinkstock

Dat blijkt uit het jaarverslag van de Dienst Geneeskundige Evaluatie en Controle (DGEC) van de ziekteverzekering, waarover De Morgen en De Standaard berichten. Soms gaat het misbruik erg ver.

Niet altijd fraude

Inspecteurs van de ziekteverzekering namen vorig jaar 814 zorgverleners of medische teams onder de loep. Er kwamen zowat 534.500 inbreuken aan het licht. "In bijna een derde van de gevallen ging het over behandelingen die nooit plaatsgevonden hadden", zegt Bernard Hepp, directeur-generaal van de DGEC, in De Morgen.

Fouten hoeven niet altijd op fraude te wijzen, want het kan ook om administratieve vergissingen gaan. Het Riziv kreeg bijna 3,5 miljoen euro terug van zorgverstrekkers die onterecht langs de kassa van de ziekteverzekering passeerden.

Flagrant misbruik

Volgens Hepp handelt de overgrote meerderheid dan ook te goeder trouw. Toch werden zestien dossiers van flagrante fraude aan het parket overgemaakt.

De Standaard illustreert met een voorbeeld van een apothekerskoppel dat twee apotheken uitbaatte en geneesmiddelen twee keer 'verkocht' - één keer in elke zaak - en aanrekende aan de ziekteverzekering.

Medewerkers van de dienst zeiden aan die krant ook dat het aantal grote misbruiken "zeker niet afneemt". (Belga/TV)

Onze partners