Artsen ongerust over toename vergevorderde borstkanker

06/04/14 om 10:30 - Bijgewerkt om 10:30

Specialisten van het UZ Antwerpen zien weer opmerkelijk meer vergevorderde borstkanker bij vrouwen die voor het eerst op consultatie komen. Ze maken zich grote zorgen en roepen vrouwen op om de aandacht niet te laten verslappen.

Artsen ongerust over toename vergevorderde borstkanker

© reuters

"Blijf vanaf je vijftigste tweejaarlijks op borstkankercontrole komen", klinkt het in Het Nieuwsblad op Zondag. De noodkreet komt van Wiebren Tjalma, de borstkankerspecialist van het UZ Antwerpen. Vrouwen met vergevorderde gezwellen die nog maar voor de eerste keer op consultatie komen, maken de jongste tijd zowat 15 à 20 procent van de diagnoses uit.

Volgens Tjalma laten vrouwen zich minder screenen sinds de waarschuwing van huisartsen dat de screeningsstralen gevaarlijk zouden zijn. "Cijfers over het effect van straling moeten altijd gerelativeerd worden: ze zijn meestal gebaseerd op analyses uit de jaren '80. De stralingsbelasting is sindsdien spectaculair gedaald", aldus Tjalma.

Volgens de borstkankerspecialist hebben huisartsen de indruk gewekt dat 'wij toch maar charlatans zijn'. "Terwijl ze zelf nog nooit een wetenschappelijk artikel schreven over borstkanker. Ze houden vrouwen weg van de screening en ondertussen kan de kanker zich ongestoord ontwikkelen", aldus Tjalma. (BO)

Lees meer over:

Onze partners