Artiesten zijn kritiek op Sabam beu

01/10/12 om 06:20 - Bijgewerkt om 06:20

In een open brief in De Standaard hebben meer dan tweehonderd auteurs, acteurs en muzikanten om meer respect voor auteursrechtenmaatschappij Sabam gevraagd.

Artiesten zijn kritiek op Sabam beu

De brief is onder meer ondertekend door auteur Tom Lanoye, de muzikanten Daan Stuyven en Alex Callier, scenarist Ward Hulselmans en cineast Roland Verhavert. Het schrijven vormt een reactie op de kritiek die vorige week ontstond nadat senator Bart Tommelein (Open Vld) Sabam beschuldigde van foutieve inningen en het inhouden van "gigantische bedragen".

"Het is zo gemakkelijk een schietschijf te maken van Sabam, zeker in verkiezingstijd. Maar de beschuldigingen bevatten veel onwaarheden en voeden het klimaat dat ze bij Sabam maar wat doen en dat je die auteursrechten dus niet moet betalen. Welnu, we zijn dat kotsbeu", stelt regisseur Stijn Coninx, voorzitter van de raad van bestuur van Sabam.

Sabam kwam de voorbije jaren wel vaker onder vuur te liggen. Met de open brief tonen de kunstenaars hun vertrouwen in de vereniging die bij de eindgebruikers vergoedingen int voor hun werk. "Men moet eens beseffen dat men niet schiet op een onpersoonlijk bedrijf, maar op de vele auteurs die erbij aangesloten zijn", besluit Coninx. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners