'Armoedeplan zal armoede niet doen dalen'

24/03/16 om 07:18 - Bijgewerkt om 07:17

Het derde federale armoedeplan, waarvan De Standaard de ontwerptekst kon inkijken, zal volgens armoedeorganisaties de armoede niet doen dalen. Staatssecretaris voor Armoedebestrijding Elke Sleurs (N-VA) is hoopvol.

'Armoedeplan zal armoede niet doen dalen'

Elke Sleurs © BELGA

Het plan lijst 59 concrete acties op. De ambitie is om armen sneller aan een baan te helpen, aan een dak boven het hoofd, en aan deftige gezondheidszorg en sociale bescherming. Een actiepunt gaat over de aankondiging van een apart plan, dat tegen kinderarmoede.

"Dit plan legt de juiste accenten", klinkt het bij Sleurs. "Het optrekken van de sociale minima tot aan de Europese armoededrempel, de automatische toekenning van sociale rechten en de verdere activering bij het OCMW, zijn volgens ons belangrijke elementen."

De armoedeorganisaties hebben echter veel vragen bij die klemtonen. Het Netwerk tegen Armoede is bijvoorbeeld ontgoocheld over het gebrek aan een duidelijk plan om de uitkeringen tot boven de Europese armoededrempel te brengen, terwijl Welzijnszorg aanhaalt dat zeker 20 van de actiepunten gaan over zaken die "onderzocht" worden, zoals de automatische toekenning van sociale tarieven. Daarnaast fronst het middenveld de wenkbrauwen bij het feit dat het plan de gemeenschapsdienst voor leefloners en langdurig werklozen aankondigt. (Belga/NSK)

Onze partners