"Armoede doet intrafamiliaal geweld stijgen"

01/06/10 om 15:30 - Bijgewerkt om 15:30

Waarnemers gaan ervan uit dat de stijging van huiselijk geweld met armoede te maken heeft.

"Armoede doet intrafamiliaal geweld stijgen"

Volgens nieuwe cijfers van de federale politie is het geregistreerde geweld tegen partners en afstammelingen in 2009 weer serieus toegenomen, met respectievelijk 5 en 11 procent. In het voorbije decennium is er statistisch praktisch een verdubbeling genoteerd.

In het jaar 2000 werden 20.698 zaken van partnergeweld geregistreerd, in 2009 al 38.791. Het geregistreerde geweld tegen afstammelingen betrof 1441 zaken in 2000 en 3297 in 2009. Opvallend in die categorie is dat er minder seksueel misbruik van kinderen werd geregistreerd dan tien jaar geleden.

Armoede

Volgens de federale politie is de globale stijging voor een deel te verklaren doordat er een grotere registratiebereidheid bij de politie is gegroeid. Anderzijds heeft het sensibiliseren van de bevolking ook voor een grotere aangiftebereidheid bij slachtoffers gezorgd. Maar daarnaast gaan sommige waarnemers ervan uit dat er ook een reële stijging van huiselijk geweld is die met armoede te maken zou hebben.

'Armoede is risicoverhogend. Het stimuleert intrafamiliaal geweld', zegt Jos Corveleyn, hoogleraar klinische psychologie in Leuven. 'Armoede is een bron van permanente stress, psychische zorg, kwetsbaarheid. Het dagelijks gevecht om te overleven houdt een groot risico in om je evenwicht te verliezen.'

Uit recent onderzoek bij arme moeders besluit Corveleyn dat kinderen in armoede veel minder kans hebben op een 'veilige gehechtheidsrelatie' met hun ouders. Ze krijgen vaker te maken met 'een harde opvoedingspraktijk en een weinig sensibele aanpak'. Naar schatting 30 procent van de mishandelde kinderen zou later zelf zijn eigen kinderen mishandelen.

Jos Corveleyn: 'Intrafamiliaal geweld komt in alle lagen van de bevolking voor. Maar armoede verhoogt duidelijk de draaglast en de risico's. Dus moeten wij de risicogezinnen niet alleen materiële maar ook psychische hulp bieden. Je moet niet alleen het economische kapitaal maar ook het psychologische kapitaal verhogen.'

(CDS)

Lees meer over:

Onze partners