Arme Klaren verlaten Malonne zonder Michelle Martin

25/02/13 om 06:47 - Bijgewerkt om 06:47

Moet Michelle Martin op zoek naar een nieuwe woonplaats, of krijgt ze het hele klooster in de buurt van Namen een tijdlang voor zich alleen?

Arme Klaren verlaten Malonne zonder Michelle Martin

© Belga

Moet Michelle Martin op zoek naar een nieuwe woonplaats, of krijgt ze het hele klooster in de buurt van Namen een tijdlang voor zich alleen? Die vraag stellen zich nu de Arme Klaren van Malonne, de kloosterorde die de ex-vrouw van Dutroux vorig jaar onderdak gaf na 16 jaar gevangenisstraf. De orde wil in 2014 verhuizen naar Brussel. In juni weten de zusters of ze groen licht krijgen voor hun verhuis. Het nieuws over de verhuis staat in de kranten Het Laatste Nieuws en La Dernière Heure.

Woluwe

Het oude klooster in Malonne is al jaren te groot voor de steeds

kleiner wordende gemeenschap. Momenteel verblijven er nog negen hoogbejaarde zusters, die niet meer alleen kunnen instaan voor het onderhoud en de verwarmingskosten van het gebouw en de verzorging van de meest hulpbehoevende Arme Klaren. Waarschijnlijk trekken de zusters naar Woluwe, waar nog een gemeenschap van de orde leeft.

Over het toekomstige lot van Martin heerst nog onduidelijkheid. Zeker is dat ze niét mee verhuist. Waar ze dan wel terechtkan, moet de komende twee jaar duidelijk worden. De zusters willen haar wel helpen bij het zoeken van oplossingen.

Wandelen

Alhoewel Martin het klooster zo vaak mag verlaten als ze wil, maakt ze van dat recht weinig gebruik, bevestigt een bron binnen het klooster aan de krant. "Als ze wil wandelen, gaan er altijd drie zusters mee. Op die manier wordt ze beschermd ingeval buurtbewoners haar zouden opmerken. Maar meestal blijft ze gewoon binnen."

Advocaat Georges-Henri Beauthier, die de Dutroux-slachtoffers

vertegenwoordigt, meent dat Martin weer naar de gevangenis moet bij een verhuis. "Zij heeft die plaats uitgekozen. Als er sprake is van een verhuis van de zusters, dan veronderstel ik dat ze daarvan al lang op de hoogte was en ze al een nieuw dossier heeft samengesteld waarin ze een andere verblijfplaats voorstelt". Mocht dat zo zijn, dan moet de strafuitvoeringsrechtbank zich opnieuw over het dossier buigen, zegt hij in La DH. De advocaat van Martin wil geen commentaar kwijt. (Belga/EE/EA)

Onze partners