Arme Klaren: Michelle Martin mag nog steeds komen

09/08/12 om 00:05 - Bijgewerkt om 00:05

De zusters van het klooster van de Arme Klaren in Malonne blijven bereid Michelle Martin op te vangen. Ze zouden daar niet opnnieuw over gestemd hebben, zoals Paul Marchal eerder meldde.

Arme Klaren: Michelle Martin mag nog steeds komen

© Belga

Alls ze voorwaardelijk wordt vrijgelaten, blijft Michelle Martin, de ex-vrouw van Marc Dutroux, welkom in het klooster van Malonne, een deelgemeente van Namen. Dat heeft Tommy Scholtes, de woordvoerder van de bischoppenconferentie, aan Belga gezegd.

Naar aanleiding van de berichten dat de zusters opnieuw zouden stemmen over de komst van Michelle Martin, "heb ik hen gevraagd wat er van aan is", aldus Scholtes. "Ze hebben me geantwoord dat ze zich houden aan het persbericht van 31 juli."

Geen familie

In dat persbericht legt de abdis van het klooster uit waarom de zusters na lang debatteren beslisten Michelle Martin op te vangen. Ze hielden naar eigen zeggen rekening met het feit dat Martin geen familie heeft en in België nergens terecht kon. Ook verbinden ze twee voorwaarden aan de opvang.

"Ten eerste moet de huidige rechtspraak in ons land ten volle worden gerespecteerd. Een tweede voorwaarde is dat uit het onderzoek in de gevangenis van Martin blijkt dat ze vooruitgegaan is en dat ze uitzicht heeft op een herintegratie in de samenleving zonder risico op recidive."

Ondersteboven van het lijden

De abdis benadrukte dat de vraag van de advocaten van Martin om haar in het klooster op te vangen, een grote uitdaging vormde: "Ook wij waren ondersteboven van het lijden van de slachtoffers en hun familie, die door een hel gegaan zijn", zo stond in het persbericht.

Martin, een voormalige lerares, werd in 2004 door het hof van assisen van Aarlen tot dertig jaar cel veroordeeld wegens medeplichtigheid bij de misdaden begaan door haar ex-man Marc Dutroux, die levenslang kreeg zonder kans op vervroegde vrijlating.

Cassatiebroep

De strafuitvoeringsrechtbank van Bergen besliste op 31 juli dat Martin vervroegd mag vrijkomen onder voorwaarden. Ze zou dan opgevangen worden in het Naamse klooster.

Het parket-generaal van Bergen tekende cassatieberoep aan tegen die beslissing. Martin blijft in de cel tot het Hof van Cassatie zich uitspreekt over dat cassatieberoep. De uitspraak volgt maximaal dertig dagen nadat het beroep is ingediend. (Belga/TV)

Onze partners