Arco-beroep regering Di Rupo wordt maandag ingediend

13/09/14 om 14:47 - Bijgewerkt om 14:47

Het beroep tegen de vernietiging door Europa van de waarborgregeling voor de Arco-coöperanten wordt maandag ingediend. Dat hebben coformateurs Charles Michel (MR) en Kris Peeters (CD&V) bevestigd.

Arco-beroep regering Di Rupo wordt maandag ingediend

Koen Geens, op weg naar onderhandelingen voor de nieuwe regering © Belga

Het beroep tegen de vernietiging door Europa van de waarborgregeling voor de Arco-coöperanten wordt maandag ingediend. De onderhandelaars voor een nieuwe federale regering steunen het initiatief van uittredend minister van Financiën Koen Geens (CD&V). Dat hebben coformateurs Charles Michel (MR) en Kris Peeters (CD&V) zaterdagmiddag bevestigd.

Uittredend minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) wou de beslissing om beroep aan te tekenen tegen de vernietiging voorleggen aan de onderhandelaars van een nieuwe regering. Het gaat in principe om een bevoegdheid van de uittredende regering, maar Reynders vindt de zaak te belangrijk om ze niet te bespreken met de nieuwe regeringspartners. Het besluit van Reynders houdt in dat ook N-VA zich moest uitlaten over de affaire.

Die partij toonde zich in het verleden zeer kritisch voor de uitgewerkte regeling, maar nu ging N-VA echter niet dwarsliggen. 'Wij wijken niet af van ons standpunt dat de verantwoordelijken eerst hun verantwoordelijkheid moeten opnemen', was zaterdagmiddag te horen bij N-VA. 'Maar als we juridische duidelijkheid willen, moet deze procedure zijn gang kunnen gaan. Het is belangrijk dat alle rechtsmiddelen worden uitgeput, zodat er op het einde geen onduidelijkheid bestaat.'

Arco-deal in regeerakkoord

De onderhandelaars gingen na de bespreking van de Arco-regeling over tot de orde van de dag: het hoofdstuk Asiel en Migratie. CD&V wil ook een alternatieve oplossing voor Arco laten opnemen in het regeerakkoord, voor wanneer Europa de huidige definitief zou vernietigen, maar die ligt dit weekend niet op tafel. (Belga/SD)

Onze partners