Architect eist geld voor foto's MAS Antwerpen

22/03/11 om 15:08 - Bijgewerkt om 15:08

Wie foto's wil publiceren van het MAS, het Museum Aan de Stroom, in Antwerpen, moet daarvoor de toestemming hebben van de architect. Voor sommige publicaties eist de architect van het MAS een betaling voor de beeldrechten.

Fotografen en cameramensen die weldra met de opening beelden willen schieten, zijn dus gewaarschuwd. "Onze overeenkomst met architect Willem-Jan Neutelings zegt dat hij mee bepaalt hoe het gebouw in beeld mag worden gebracht", vertelt Fara Deburchgrave, van Marketing en Communicatie MAS.

"Zonder zijn toestemming mogen foto's niet worden gepubliceerd. Wie beelden van het MAS gebruikt voor commerciële doeleinden betaalt dan ook beeldrechten. Journalisten kunnen bij ons terecht voor archiefbeelden die goedkeuring genieten."

"Belemmering vrije nieuwsgaring"
De Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) betreurt deze gang van zaken, maar voelt zich niet geïntimideerd. "De wet op auteursrechten maakt duidelijk een uitzondering voor actualiteitsverslaggeving", vertelt Pol Deltour van de VVJ. "Wanneer iemand het Atomium op een prentkaart zet, moet daar voor worden betaald. Dat lijkt me logisch, maar rechten en inspraak eisen op journalistiek werk belemmert het recht op vrije nieuwsgaring."

"MAS is publiek gebouw"

"Bovendien is het MAS een publiek gebouw. Juridisch ben ik er dus vrij gerust in. Het is niet omdat de architect met een klacht of schadeclaim dreigt, dat hij ook gelijk krijgt. Helaas zien we dit wel vaker. Ook op het station van Leuven bijvoorbeeld staan beeldrechten. Maar men kan van fotografen en cameramensen toch niet verwachten dat zij weten welke gebouwen auteursrechtelijk beschermd zijn en welke niet."

Op 17 mei opent het MAS de deuren. Ongetwijfeld met veel persaandacht en onder de slogan 't Stad is van iedereen.

(JVB)

Onze partners