Arbeidsrechtexpert Willy Van Eeckhoute: ‘Waarom zou een historicus geen goede projectleider zijn?’

Een interimkantoor in Brussel, 16 februari 2016. © Belga
Jelle Dehaen
Jelle Dehaen Medewerker Knack, historicus, filosoof, auteur

‘Als je door je werk een burn-out hebt gekregen, kun je niet verplicht worden om een soortelijke job aan te nemen’, zegt Willy Van Eeckhoutte, professor arbeidsrecht aan de Universiteit Gent.

De overheid kan mensen voortaan verplichten mensen om een job te aanvaarden die niet bij hun diploma aansluit. Heeft het dan nog wel zin om een opleiding te volgen? (Luc Lombary, Spanje)

Willy Van Eeckhoutte: Om een werkloosheidsuitkering te krijgen en te behouden, moet een werkloze elke passende job aanvaarden. Tot nu betekende ‘passend’ dat je de eerste maanden van je werkeloosheid een job mocht weigeren die niet bij je diploma of vorige baan aansloot. Door de nieuwe regeling zul je een job niet meer kunnen weigeren als je de juiste competenties hebt, ongeacht je diploma. Maar in eerste instantie zal de VDAB natuurlijk zoeken naar werk dat daar wél bij aansluit. Bovendien is een opleiding altijd zinvol. Ze vergroot niet alleen je kansen op de arbeidsmarkt, ze verrijkt je ook persoonlijk.

Zullen werkgevers overgekwalificeerde sollicitanten nog wel een kans geven? Nadat ze in dienst genomen zijn, zullen die mensen toch snel een andere job zoeken? (Bert Herregods, Gent)

Van Eeckhoutte: Het risico bestaat inderdaad dat zulke werknemers van meet af aan naar een andere job zullen uitkijken. De betrokken werkgever kan hun wel beter vergoeden, flexibele arbeidsvoorwaarden aanbieden of voor een aangename werkomgeving zorgen. Maar hij kan hen niet verplichten om een bepaalde tijd te blijven.

Is het niet onze plicht als samenleving om iedereen een job te gunnen die bij zijn diploma of interesses past? (André Vansteenbrugge, Oudenaarde)

Van Eeckhoutte: Privé- en overheidsbedrijven laten zich vooral door hun economische doelstellingen leiden, niet door de professionele ambities van kandidaat-werknemers. Ze kunnen toch geen mensen aanwerven met een profiel waaraan ze geen behoefte hebben?

We kunnen het beter anders bekijken. Je diploma’s of interesses hoeven niet bepalend te zijn voor je beroepskeuze. Je attitude en persoonlijkheid zijn vaak veel belangrijker. Waarom zou een historicus geen goede projectleider kunnen worden in een commerciële onderneming, eventueel na een aangepaste opleiding? En waarom zou een onderneming die op zoek is naar een bureauchef een gemotiveerde archeoloog weigeren? Veel jobs kunnen uitgevoerd worden door mensen met uiteenlopende diploma’s.

Een werkeloze kennis van me kreeg bij de VDAB te horen: ‘U bent te oud. We kunnen niet veel voor u doen.’ Moeten oudere mensen niet meer kansen krijgen? (JT, Aalter)

Van Eeckhoutte: Als een VDAB-medewerker dat tegen uw kennis heeft gezegd, is hij of zij regelrecht tegen het beleid van de federale overheid ingegaan. De regering wil net méér inspanningen leveren om de arbeidsmarkt inclusiever te maken, ook voor ouderen. De VDAB behoort wel tot de Vlaamse overheid, maar die voert hetzelfde beleid. Bovendien is er een juridisch probleem: iemand discrimineren vanwege zijn leeftijd is wettelijk verboden.

VRAAG VAN DE WEEK

Aan mijn vorige baan heb ik een burn-out en een depressie overgehouden. Kan ik verplicht worden een soortgelijke job aan te nemen? (SV, Bornem)

Van Eeckhoutte: Nee. Als het takenpakket daarvan overeenkomt met dat van de job waardoor u ziek geworden bent, dan is er geen sprake van een ‘passende job’. Tenzij het risico op stress bij een nieuwe werkgever minder groot is, mag u die job weigeren. In dat geval kunt u ook uw werkeloosheidsuitkering behouden.

VOLGENDE WEEK

Moeten jongens en meisjes anders opgevoed worden? Stel uw vraag aan pedagoog Els Consuegra (VUB).

Mail uw vragen naar mijnvraag@knack.be en maak kans op een boekenbon van Standaard Boekhandel ter waarde van 20 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content