Apothekers voelen nog steeds de crisis

20/12/10 om 09:21 - Bijgewerkt om 09:21

Bijna de helft van de apothekers zegt dat hij/zij nog steeds de crisis voelt door een verminderde medicijnverkoop.

Apothekers voelen nog steeds de crisis

Vergeleken met vorig jaar is de toestand er niet beter op geworden. Dat blijkt uit een enquête van het vakblad De Apotheker in oktober bij de Belgische apothekers.

Eén op de twee apothekers ziet hoe patiënten schrappen in het medicijnlijstje vooraleer tot aankoop over te gaan. Vier op de tien apothekers krijgen patiënten over de vloer die uitstel van betaling vragen.

Assertieve patiënt

67 procent van de apothekers let er dan ook extra op om het goedkopere geneesmiddel aan te bieden. De patiënt zelf vraagt ook of het iets goedkoper kan: 65,5 procent van de apothekers ervaart een op dat vlak meer assertieve patiënt.

Het grootste verschil maakt de verkoop van parafarmacie: 66 procent van de apothekers heeft de crisis vooral aangevoeld door een mindere verkoop van parafarmacie (deodorants, huidlotions, enz.)

Franstalige apothekers worden sterker geconfronteerd met een mindere verkoop, zeker wat de parafarmacie betreft. Veel meer Franstalige patiënten schrappen in hun geneesmiddelenlijstje (65,5 pct tegenover 36,9 pct in Vlaanderen) en veel meer patiënten vragen om uitstel van betaling (47,1 pct tegenover 33,3 pct in Vlaanderen).

Opvallend, aldus het blad, is dat jonge apothekers de crisis precies minder lijken te voelen dan oudere apothekers. Vooral apothekers die meer dan 20 jaar ervaring hebben, zien het verschil.

Lees meer over:

Onze partners