Apothekers mogen zelf medicijnen maken voor onder andere aardbeivlekken

© Getty Images/iStockphoto

Belgische apothekers mogen binnenkort zelf medicatie maken voor een tiental weesziekten. Dat zijn zeldzame ziekten waarvoor momenteel enkel dure medicijnen op de markt zijn. Met eenvoudige bereidingen zouden die tien keer goedkoper kunnen. Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws dinsdag.

Het gaat om een tiental geneesmiddelen die uit eenvoudige, goedkope grondstoffen bestaan, maar in handen van farmabedrijven fikse sommen geld kosten.

Nu zullen apothekers zelf bereidingen kunnen aanbieden, zoals poeder in capsules of vloeibare geneesmiddelen, op maat van de patiënt.

Voorlopig ligt er een shortlist op tafel van de grondstoffen die in aanmerking komen. Eén geneesmiddel is al vergund en goedgekeurd voor terugbetaling door het Riziv: propranolol, een bètablokker die gebruikt wordt in siropen tegen hemangiomen (aardbeivlekken). De kostprijs daarvan bedraagt nu zo’n 200 euro. Door apothekers dat goedje zelf te laten maken, zal het slechts om en bij de 20 euro kosten.

Toch mag dat geen hoeragevoel geven, waarschuwen experts. ‘Eenvoudige preparaten zal de apotheker gemakkelijk kunnen maken, maar steeds vaker bestaan geneesmiddelen uit complexe formuleringen. Daarnaast is de kwaliteitscontrole beperkter’, zegt professor in de farmaceutische technologie Guy Van den Mooter van de KU Leuven.

Partner Content